Bezorgdheid over woekerende Japanse duizendknoop

Fractie Tonnaer stelt vragen aan B&W

HOORNGIDS HOORN | In Hoorn is de Japanse duizendknoop een groeiend probleem. De invasieve plant, die bekend staat om zijn agressieve groei en schade aan infrastructuur, is op twintig locaties in de openbare ruimte gesignaleerd, zo blijkt uit een rapport van 2017. De plant is een bekende problematische plant in Nederland, die naast infrastructuurschade ook de biodiversiteit negatief beïnvloedt. Gemeenten en waterschappen in het hele land worstelen met de aanpak van deze hardnekkige plant.

Fractie Tonnaer heeft zorgen geuit over de aanwezigheid van de duizendknoop, vooral langs het talud van de Slapershaven. De fractie is van mening dat het huidige maaibeleid van de gemeente averechts werkt, aangezien maaien juist kan bijdragen aan verdere verspreiding van de plant. In plaats daarvan stelt de fractie voor om in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de plant effectief te verwijderen.

Daarnaast zijn aan het college van B&W vragen gesteld over de ontwikkeling van het aantal locaties waar de duizendknoop voorkomt. De fractie wil weten of het aantal locaties de afgelopen jaren is toegenomen of verminderd. Tevens wordt er gevraagd om een actieplan te ontwikkelen voor de verwijdering van de duizendknoop op diverse locaties binnen de gemeente.

 

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: vragen verwijderen Japanse duizendknoop

Hoorn, 5 augustus 2024

Geacht College,

Al jaren maken wij ons zorgen over de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop in Hoorn. In augustus 2017 en oktober 2017 hebben wij over de woekerende plant vragen gesteld. Verder hebben wij toentertijd contact gelegd met Rob Leuven, hoogleraar Invasiebiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Op twintig locaties (opgave 2017) woekert de Japanse duizendknoop in Hoorn. Over de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop op en aan het talud van de Slapershaven zijn we het meest bezorgd. De duizendknoop veroorzaakt veel schade aan talud, kade, kademuren (eigendom en beheer gemeente Hoorn) en fundering van Kleine Oostbrug (gemeente) en Kleine Oostsluis (eigendom, beheer HHNK).

Voor zover bekend bestrijdt de gemeente de duizendknoop aan het talud van de Slapershaven door deze regelmatig te maaien. De duizendknoop naast Nieuwe Steen no. 10 is eveneens een aantal keren gemaaid. Door het maaien zorgt u voor verdere verspreiding van de duizendknoop. Professor Leuven vindt maaien zeer onderstandig en stelt ook dat de resten van de duizendknoop niet bij het groenafval mogen worden gedaan om verspreiding te voorkomen. Hoe langer wordt gewacht, des te kostbaarder het wordt om de duizendknoop te verwijderen.

U kunt beter stoppen met het maaien van de Japanse duizendknoop en samen met het Hoogheemraadschap plannen maken voor het verwijderen van de duizendknoop aan de Slapershaven. Om verdere schade aan de Kleine Oostbrug en Kleine Oostsluis te voorkomen is verwijdering van de wortels van de duizendknoop tot minstens drie meter diepte noodzaak. Na sanering van de duizendknoop aan de Slapershaven moeten de andere locaties worden aangepakt.

Over de Japanse duizendknoop stellen wij de volgende vragen:

1. Op welke locaties in Hoorn is in de openbare ruimte de Japanse duizendknoop aanwezig ? Volgens een gemeentelijke lijst uit 2017 zijn er twintig locaties waar de woekerende plant te vinden is. Is het aantal locaties de laatste jaren toegenomen of verminderd ? Wilt u een actieplan maken voor verwijdering van de Japanse duizendknoop in Hoorn ?

2. Wilt u de Japanse duizendknoop aan de Slapershaven in overleg met het Hoogheemraadschap verwijderen door plant en grond te saneren ? Hoe groot is de schade van de duizendknoop aan Kleine Oostbrug en Kleine Oostsluis en bij andere locaties ?

3. Bent u het met ons eens dat maaien van de Japanse duizendknoop zorgt voor een verdere verspreiding ervan ?

4. Gebruikt u voor het maaien van de duizendknoop een speciale maaier of wordt de maaier na gebruik schoongemaakt ? Worden de resten van de plant apart van het groenafval afgevoerd en vernietigd ?

5. Op welke particuliere grond bevindt zich de Japanse duizendknoop en kunt u contact leggen met de grondeigenaren voor de verwijdering van de woekerende plant ?

Vriendelijke groet,

namens Fractie Tonnaer,

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

 

Foto’s: Aangeleverd

Japanse duizendknoop_____ Japanse duizendknoop_____
Japanse duizendknoop______ Japanse duizendknoop______
Japanse duizendknoop____ Japanse duizendknoop____
Japanse duizendknoop Japanse duizendknoop
Locaties Japanse duizendknoop Locaties Japanse duizendknoop