Elders is het ook interessant

Zomercolumn van Sjaak Grosthuizen

Het is zomer en een hoop mensen pakken de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de aandacht opeisende werkelijkheid die juist thuis en in de eigen woonplaats soms irritant aanwezig blijft. Er even helemaal uit zijn, de hersenen richten op heel andere zaken, gezellige zaken, zomerse zaken, tijdig en verstandig gebruik van zonnebrandmiddelen, tijd hebben voor vrienden en familie of even helemaal de bubbel verlaten, dat zijn de heilzame dingen die je kunt doen om weer even de accu op te laden, weer even helemaal mens te zijn zoals je je dat graag voorstelt.

Mevrouw Grosthuizen en ik doen dat ook. Mevrouw Grosthuizen wat serieuzer dan ik door zich nadrukkelijk met minder serieuze zaken bezig te houden. Bij onze zomers horen bergbelevenissen. Die hebben we in Hoorn niet en om nu elke week te proberen in het hoogste gebouw met de lift naar een zo hoog mogelijke verdieping te gaan helpt absoluut niet. Nu zitten we op de Cauberg in Valkenburg. Lach niet! De Cauberg naar beneden en daarna weer naar boven lopen is voor ons beiden een uitdaging. Het is voor mij dan mogelijk om tijdens de wandeling niet te piekeren over de inhoud van mijn volgende column.

Politiek in Hoorn beschouwen tijdens het reces en op een heel andere plek in Nederland gaat nog steeds veel te gemakkelijk met de laptop op schoot en het napluizen van wat de Hoornse iBabs oplevert is een klusje van niks. Bijna stiekem om geen opmerkingen van mevrouw Grosthuizen te krijgen over mijn digitale surfgedrag keek ik of er in Hoorn wel groot maatschappelijk leed of misstanden zijn opgemerkt door wakkere raadsfracties die de stad tijdens de recesperiode kunnen treffen. Ja, er zijn wat vragen gesteld. Ik kan je geruststellen. Het zijn geen grote rampen die moeten worden voorkomen. Een fijn zomers vakantieprobleempje is een fractie niet ontgaan: het zwem- en het vaargedeelte langs ons prachtige stadsstrand is niet helemaal duidelijk aangegeven en je wilt toch niet dat roekeloze raceroeibootbestuurders dwars over geoefende zwemmers jakkeren.

Ik ontdek ineens dat het Valkenburgse gemeentebestuur ook beschikt over iBabs. Met aardige Valkenburgse problemen die door Valkenburgse wakkere politici zijn opgemerkt. Dubbelbewoning bijvoorbeeld, dat wordt in Beuningen als eerste Nederlandse gemeente toegestaan en waarom niet in Valkenburg? Ik ga er gemakshalve maar van uit dat dit in Hoorn ook nog niet geregeld is. De Valkenburgse VVD komt daar mee. Is dat iets voor onze eigen VVD of willen andere fracties dat punt in Hoorn maken? Of geldautomaten die te hoog zijn geplaatst voor gebruikers van een rolstoel of scootmobiel (Of heel kleine mensen, maar is het onwoke om dat te suggereren?) Wist je dat men in Valkenburg beschikt over een ‘stoeptegelfonds’? Daar is vast en zeker een Hoornse fractie wakker voor te krijgen.

Mevrouw Grosthuizen vraagt waar ik mee bezig ben. Ik leg haar uit dat ik via de computer Valkenburg van binnenuit aan het bestuderen ben en dat ik daar heel andere zaken aantref dat we in Hoorn hebben. Eigenlijk besteed ik een kleine stukje Valkenburgbezoek aan een digitale vakantieontdekkingstocht. Digitaal op vakantie zijn, niet de hele tijd natuurlijk, daar kan ze toch moeilijk op tegen zijn. Zeker niet wanneer ik voorstel morgen de Cauberg weer naar beneden te bewandelen, het dorp te bezoeken en dan weer lopend terug te gaan, terwijl het gratis kan met openbaar vervoer. 

Over niet al te lange tijd zijn we gewoon weer terug in Hoorn en dan komt ook het politieke leven daar totaal opgefrist weer tot leven en zullen alle Hoornse politici zich vast en zeker met hun door relaxte uitstapjes in den vreemde verbrede inzichten gretig storten op de Hoornse te regelen zaken. Met veel spanning kijk ik uit naar hun originele visie op zaken die enigszins verbleekt en verslapt wachten op echte inspiratie. Mevrouw Grosthuizen kijkt mij liefhebbend aan. Wanneer ik iets aantref in mijn digitale zoektocht dan wil ze daar best deelgenote van worden. Ik beloof haar er verder naar te zoeken en zo vind ik ook heel andere fraaie stukjes Valkenburg die we nog niet kenden van eerdere bezoekjes. Ik moet toegeven zo’n politiek reces heeft wel iets.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Foto Wikimedia: Valkenburg aan de Geul. View of Cauberg near Cauberg Cemetery.
Fotograaf: Kleon3

Elders is het ook interessant Elders is het ook interessant