Teleurstelling in West-Friesland: voorspelde Noorderlicht is helemaal niet te zien

Komend halfjaar meer kansen

HOORNGIDS REGIO | Veel West-Friezen die gisteravond klaar zaten om het Noorderlicht te zien, zijn van een koude kermis thuisgekomen. De waarden die nodig zijn om het bijzondere natuurfenomeen in onze atmosfeer te laten verschijnen, waren toch te laag. Wel zijn er door het heldere weer veel sterren zichtbaar geweest.

Theo Mulder van Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel vertelde gisterochtend op NH Radio dat het Noorderlicht mogelijk te zien zou zijn aan de West-Friese sterrenhemel. Dit vanwege een zogenaamde zonnestorm, waarbij in korte tijd een enorme zonnewind onze kant op wordt geblazen. “Die deeltjes komen in botsing met onze atmosfeer, wat het Noorderlicht oplevert”, lichtte hij toe.

De aankondiging trok veel aandacht en veel mensen trokken er daarom ook op uit om het bijzondere natuurverschijnsel te aanschouwen. Zo ook in Andijk en Enkhuizen, waar enkele mensen bij elkaar op de dijk kwamen.

Maar ook in Wognum was er aandacht voor het Noorderlicht. Inwoners Jos en Miranda zochten rond 23.00 uur een donkere plek bij het dorp op. Zij hadden een camera in de aanslag, maar hebben het fenomeen niet kunnen zien. “Wognum doet niet aan het Noorderlicht”, grapt Miranda.

Waarom hebben we het Noorderlicht niet gezien?
Dat het Noorderlicht niet te zien was, komt volgens Mulder vanwege een (te) lage KP-waarde. “Om het in Nederland te kunnen zien, is een waarde van ongeveer 6 à 7 nodig. Die werden een dag ervoor ook voorspeld. Maar ’s avonds zakten de waardes naar 2”, legt hij uit.

De KP-waarden gaan tot 9, en in bijvoorbeeld IJsland is een waarde van 3 voldoende om het Noorderlicht te kunnen zien. Hoe de waardes – die ‘op één of andere manier in elkaar geklapt zijn’ – zo laag konden worden, is niet bekend. “Ergens in de atmosfeer is het vertroebeld”, aldus Mulder.

Komend half jaar meer kansen
Toch hoeven we niet te vrezen dat het Noorderlicht de komende tijd niet meer te zien is boven West-Friesland en de rest van Noord-Holland. Het aantal zonnestormen, dat in de laatste jaren relatief weinig is voorgekomen, is sinds vorig jaar in rap tempo toegenomen. “De kans bestaat dus dat we het Noorderlicht in het komende halfjaar vaker kunnen zien. Maar dan moeten de waardes uiteraard wel voldoende zijn”, sluit Mulder af.

Bron: WEEFF/Ramon Besseling
Foto: Miranda Hoogcarspel

Mooie lucht, maar geen noorderlicht te zien Mooie lucht, maar geen noorderlicht te zien