Noorderlicht deze week te zien boven West-Friesland

Oorzaak is behoorlijke uitbarsting van de zon

HOORNGIDS REGIO | Deze week is het Noorderlicht goed zichtbaar boven West-Friesland en de rest van de provincie. Gisteren was de eerste mogelijkheid om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen, en vanavond is er opnieuw een kans. Theo Mulder van de volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel staat rond 23.00 uur klaar met zijn camera om het spektakel vast te leggen.

Gevolg van zonnestorm
Het Noorderlicht is het gevolg van een zonnestorm. ”Het is deze keer een behoorlijke uitbarsting van de zon,” legt Mulder uit op NH Radio. ”Die deeltjes komen in botsing met onze atmosfeer, en dat levert het Noorderlicht op. In 1989 was er een soortgelijke uitbarsting, waardoor een energiecentrale in Canada een paar uur stilgelegd werd.”

Beste tijden om te kijken
Mulder adviseert om vannacht niet de wekker te zetten als je het fenomeen wilt aanschouwen. ”Als je het echt goed wilt zien, dan kun je het beste tussen 23.00 uur en middernacht kijken.”

Fenomeen beter zichtbaar met camera
Zelf staat Mulder vanavond bij de dijk tussen Enkhuizen en Andijk, waar het donkerder is dan in de steden of dorpen. ”Laatst ging ik daarheen en kon ik de auto niet eens parkeren,” vertelt Mulder. ”Omdat veel mensen het wilden zien. Toen heb ik een ander rustig plekje moeten zoeken.”

Het Noorderlicht is nóg beter zichtbaar als je een camera met lange sluitertijd gebruikt. ”De camera zet je op een statief neer. En meestal maak ik twee, drie foto’s tegelijk,” licht Mulder toe. ”Met het blote oog zie je de kleuren minder goed, maar met een goede camera wordt alles helderder.”

Mis deze unieke kans niet om het Noorderlicht te zien boven West-Friesland. Met een beetje geluk en een goede camera kun je vanavond genieten van een adembenemend schouwspel.

Bron: Redactie
Foto: WEEFF

Noorderlicht Noorderlicht