Een nieuwe Hoornse woonwijk

Fractie Tonnaer doet dringend beroep op college tot onderzoek

HOORNGIDS HOORN | In Nederland en zeker ook in Hoorn is een groot tekort aan woningen. Dit tekort kan alleen worden verkleind door op grote schaal woningen te bouwen in een door Hoorn nieuw aan te leggen woonwijk voor Westfriese woningzoekenden. De laatste zestig jaar heeft Hoorn ervaring opgedaan met de aanleg van nieuwbouwijken. In een vloeiende lijn zijn achtereenvolgens de wijken Grote Waal, Risdam, Kersenboogerd en Bangert & Oosterpolder gerealiseerd. 
-------------

WALLY OOMS

-------------

Over drie tot vier jaar is de Bangert & Oosterpolder afgebouwd. Volgens fractievoorzitter en gemeenteraadslid Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer had de gemeente Hoorn al jaren geleden de eerste besluiten moeten nemen voor een nieuwbouwwijk. 

Gesprekken op alle niveaus 
Roger Tonnaer: ”Omdat er geen nieuwe woonwijk wordt gebouwd probeert de gemeente Hoorn op ieder stukje wijkgroen woningen te bouwen. Fractie Tonnaer pleit al jaren voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. Het is nodig dat de gemeente gesprekken start met onder andere de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Provincie Noord Holland en met de gemeenten in Westfriesland voor de bouw van een nieuwbouwwijk aan de rand van Hoorn. Fractie Tonnaer wil weten welke gesprekken er zijn gevoerd en vraagt te starten met een krachtige lobby voor de realisering van een nieuwe woonwijk.” 

In onderstaande brief van Roger Tonnaer aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn is daarover meer te lezen. 

Geacht College, 
Over drie tot vier jaar is de laatste nieuwbouwwijk Bangert-Oosterpolder afgebouwd. In Nederland en in Hoorn is een groot tekort aan woningen. Dit tekort kan alleen worden verkleind door op grote schaal woningen te bouwen in een door Hoorn nieuw aan te leggen woonwijk voor de West-Friese inwoners.
De laatste zestig jaar heeft Hoorn ervaring opgedaan met de aanleg van diverse nieuwbouwwijken. Achtereenvolgens zijn Grote Waal, Risdam, Kersenboogerd en Bangert-Oosterpolder gerealiseerd. Er waren tijden dat in Hoorn jaarlijks 750 woningen werden gebouwd. De Hoornse bevolking groeide van 17.500 inwoners (1965) naar 75.000 inwoners in 2024.  
De woonwijken werden achtereenvolgens in een vloeiende lijn en zonder onderbreking aangelegd. Om na voltooiing van de wijk Bangert Oosterpolder deze vloeiende wijkontwikkeling vast te houden, had de gemeente Hoorn al jaren geleden de eerste besluiten moeten nemen voor een nieuwe woonwijk. De gemeente heeft nagelaten dit te doen. 
Door het gemis aan bestuurlijk inzicht stagneert de noodzakelijke aanleg van een nieuwbouwwijk aan de rand van Hoorn. Omdat in Hoorn grootschalige woningbouw niet van de grond komt, probeert de gemeente op stukjes wijkgroen woningen te bouwen. In onder andere de Nieuwe Steen en Hoorn-Noord worden op iedere inbreilocatie te veel woningen gebouwd, neemt de verkeers- en parkeeroverlast toe en wordt de leefbaarheid in de wijk aangetast.  
Om de schade in de wijken te voorkomen en woningbouw op grote schaal aan de rand van de stad mogelijk te maken, pleit Fractie Tonnaer ervoor dat het college zich inspant voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. De fractie wil dat het college gesprekken start met onder andere de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Provincie Noord-Holland en de gemeenten in West-Friesland, verenigd in het Pact van West-Friesland. 
Tijdens de raadsvergadering van 27 juni jl. hebben wij opnieuw gepleit voor een krachtige lobby voor de realisering van een nieuwbouwwijk door Hoorn. Volgens wethouder van der Ven van o.a. Wonen en Stadsontwikkeling worden in West-Friesland regelmatig gesprekken over woningbouw en nieuwbouwwijken gevoerd, maar niet in het openbaar. Zonder feiten te noemen suggereerde wethouder van der Ven dat er met de buren wordt gesproken over grenswijzigingen voor woningbouw. Door de vage reactie van de wethouder is het raadsdebat over de bouw van een nieuwbouwwijk aan de rand van Hoorn voorlopig gestrand. Om de vage informatie van wethouder van der Ven concreet en openbaar te maken, stellen wij de volgende art. 36 vragen: 
1. Welke leden van het college zijn bij het Rijk, provincie en regiogemeenten actief aan het lobbyen voor de realisering van een nieuwbouwwijk aan de rand van Hoorn?  
2. Door wie, waar en wanneer zijn met het ministerie, gedeputeerde of regiocollega’s gesprekken gevoerd, afspraken gemaakt en vooruitzichten geboden inzake een nieuwbouwwijk aan de rand van Hoorn?  
3. Voert het college B&W met buurgemeenten gesprekken over grenswijzigingen en hoe reageren deze gemeenten daarop? Welk lid van het college van B&W is portefeuillehouder van grenswijzigingen? Heeft u van de gemeenteraad mandaat gekregen om gesprekken te voeren over grenswijzigingen of is sprake van eigen initiatief?  
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer, 
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter


Verslag en foto: Wally Ooms

Een nieuwe Hoornse woonwijk Een nieuwe Hoornse woonwijk
Een nieuwe Hoornse woonwijk B Een nieuwe Hoornse woonwijk B