Fietstocht Petra Kooistra van Pisa naar Pisa eindigt voortijdig na val

29-07-2024

HOORNGIDS REGIO | De fietstocht van Petra Kooistra van Pisa Hoorn naar Pisa in Italië is voortijdig tot een eind gekomen. Petra is op de zevende dag van haar missie op een ongelukkige wijze ten val gekomen en wel zodanig dat ze in het ziekenhuis geopereerd moet worden. 
_________
WALLY OOMS
_________
Zelf zei ze daarover: ”Mijn tocht van Pisa naar Pisa loopt anders dan verwacht en gehoopt. Helaas ben ik gevallen toen ik een stukje met mijn fiets moest lopen. Het ongeluk in dat hele kleine hoekje heb ik over het hoofd gezien. Was het overmoedig? Was het onverstandig? Was het onveilig? Het was prachtig tot nu toe en ik had het absoluut niet willen missen. Na mijn val zag ik meteen dat het mis was; mijn been lag in een verkeerde hoek. Ik heb direct 112 gebeld en in mijn beste Engels met flinke stress in mijn lijf en stem weten uit te leggen waar ik was.” 

Onder een brug naast een rivier
Petra kreeg vervolgens te horen dat hulp onderweg was, waarna de verbinding werd verbroken, terwijl ze liever het contact in stand had gehouden. Petra over die pijnlijke momenten: ”Angst en paniek gierden door mijn lijf. Zullen ze mijn locatie vinden, wat als ik flauwval, wat als ik veel pijn krijg, wat als niemand weet waar ik ben? Enkele momenten later kwam er toevallig iemand aangelopen: Isabel. Een Engel. Ze bleek Nederlandse te zijn en is bij me gebleven. Ook haar schoonzus Annelies die even later kwam was er voor me. Later vertelden ze dat ze in Colmar zijn omdat de partner van Isabel, de broer van Annelies, precies de week ervoor met de fiets was gevallen. Ze hielden me aan de praat, vertelden me dat het goed komt, dat het goede artsen zijn en het een goed ziekenhuis is. Ik ben ze super dankbaar. Isabel bleek goed Frans te spreken en heeft na enige tijd nogmaals 112 gebeld. Ze waren onderweg. Bleken ze aan de andere kant van de rivier te staan.”

In de ambulance
Uiteindelijk hebben zo’n 12 man van brandweer en verpleging haar verzorgd, pijnstillers gegeven, weggedragen en naar het ziekenhuis in Colmar gebracht. Ze bleek haar bovenbeen te hebben gebroken, net boven de plek waar een tumor in de spier heeft gezeten. Petra: ”Mijn bot is destijds ook bestraald, dus ik ben bang dat hij daardoor wat breekbaarder is geweest. De orthopedisch chirurg zegt dat we dat niet weten, maar dat het bot er wel goed uit ziet op de röntgenfoto. Inmiddels hebben ze mijn been ingezwachteld en hangen er gewichten aan om mijn been uit elkaar te trekken zodat de botten op elkaar aansluiten. Na het weekend word ik geopereerd en komt er een ijzeren pen in mijn bot. Schroeven onder en boven en klaar.”

Positief
Remco, de man van Petra, is inmiddels gearriveerd in Colmar om zijn vrouw bij te kunnen staan in deze moeilijke fase. Ondanks deze enorme tegenvaller blijft Petra positief: ”We (Remco en ik) gaan hier ook weer het beste van maken. Pisa wordt het dit keer niet. Maar zoals ik me de afgelopen week gevoeld heb was zo geweldig, zo machtig en waarachtig. Dat neem ik mee. En echt, ik lig nu even in de kreukels, maar fietsen zal ik weer.”

Foto: Petra Kooistra

Petra Kooistra gestrand Petra Kooistra gestrand