Sluiting zwembad De Wijzend op een zomerse dag leidt tot verontwaardiging

25-07-2024

HOORNGIDS REGIO | De sluiting van zwembad De Wijzend in Zwaag op een zomerse dag heeft tot de nodige beroering geleid. Op een briefje bij het zwembad was te lezen dat vanwege ’het lage weercijfer’ het bad gesloten was van 11.00 tot 18.00 uur en werden de klanten verwezen naar De Waterhoorn.
--------------

WALLY OOMS
--------------
De Weerstations bepalen kennelijk voortaan of en wanneer zwembad de Wijzend open is voor zwemmers. Fractie Tonnaer wil weten welke contractafspraken de gemeente Hoorn met Optisport daarover gemaakt heeft. Roger Tonnaer: ”Zeker in de zomer moet het zwembad elke dag open zijn.” 
Om duidelijkheid te verkrijgen heeft gemeenteraadslid/fractievoorzitter Roger Tonnaer onderstaand schrijven verzonden naar het college van B&W.

Geacht College, 
Op dinsdagmiddag (23-07) kregen wij vanuit een van onze leden het bericht dat zwembad de Wijzend haar poorten gesloten had vanwege het weer. Hoe kan dit? Het was op dat moment 25 graden en droog in Zwaag. ’s Morgens was het zwembad gek genoeg wel open toen het regende. Wij wilden hier niet direct een brief over schrijven maar wat schetst onze verbazing; morgen, donderdag 25 juli, is het zwembad weer van 11.00 tot 18.00 gesloten vanwege het weer of de weervoorspelling van een commercieel weerstation. Weerstation KNMI voorspelt voor morgen een beter weer.
Wij vinden het idioot dat door een weerstation ons geliefde zwembad de Wijzend haar poorten regelmatig sluit. En dat nog wel midden in de zomervakantieperiode waarin lang niet alle kinderen en volwassenen met vakantie kunnen. Een heerlijke verkwikkende voorziening als zwembad de Wijzend met haar 50 meter wedstrijd-bad, recreatie-bad en ligweides is wat ons betreft een essentiële voorziening voor onze inwoners.
Vergist u zich niet, de temperatuur van het zwemwater is minimaal 22 graden, dus ook bij koeler weer kun je er prima baantjes trekken. Wij maken ons grote zorgen dat door de onregelmatige openingstijden de Wijzend minder bezoekers trekt en over een aantal jaren vervolgens gesloten wordt.    
Vanwege bovenstaande de volgende vragen: 
1. Bent u het met ons eens dat geen enkel weerstation invloed moet hebben op de openingstijden van het zwembad, zeker in de zomervakantie?
2. Waarom sluit Optisport de Wijzend alleen op dinsdag- en donderdagmiddagen, als het volgens Weeronline slecht weer is? 
3. Bent u het met ons eens dat onregelmatige openingstijden een simpele bezuiniging is van Optisport ten koste van zwembad-medewerkers en bezoekers van zwembad de Wijzend?
4. Wat doet Optisport met het ingeroosterde personeel tijdens de sluiting ? Blijven de zwembadmedewerkers dan gewoon thuis wachten op ander weer?
5. Bent u het met ons eens dat een zwembad als de Wijzend, dat letterlijk met publiek geld ooit gebouwd is en in 1972 open is gegaan voor het publiek, tijdens het zomerseizoen gewoon alle dagen open moet zijn?
6. Welke prestatieafspraken zijn er met Optisport gemaakt over de openingstijden?
7. Gaat sportwethouder Dick Bennis in gesprek met Optisport voor een optimale openstelling van de Wijzend tijdens de zomer? 
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer, 
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Foto: Archieffoto

Zwembad zwemmend meisje Zwembad zwemmend meisje

Reacties
Reactie: (Marijo de Graaf)
25-7-2024, 13:46
Natuurlijk moet dat zwembad altijd open zijn!!!