Feestelijke heropening uitgebreide stadhuis

Een parel voor de gemeente Hoorn

HOORNGIDS HOORN | Een heuglijk moment vandaag voor zowel de inwoners van Hoorn als de medewerkers van het Hoornse gemeentehuis: de heropening van het stadhuis aan de Nieuwe Steen. Na een renovatie van anderhalf jaar opende het vernieuwde stadhuis van gemeente Hoorn aan de Nieuwe Steen de deuren. Alles is daarbij binnen het budget en volgens planning verlopen. Het energieneutrale gebouw heeft de monumentale waarde behouden. Naast het bestaande deel staat een nieuw bouwdeel. In het nieuwe deel zijn werkplekken, vergaderruimtes en een zeer karakteristieke raadzaal.
--------------
WALLY OOMS
--------------
Om klokslag 13.00 uur werd een lint doorgeknipt door wethouder Arthur Helling en burgemeester Jan Nieuwenburg. Dit werd samen gedaan met de eerste bewoner die het stadhuis kwam bezoeken. De heer Lakeman uit Blokker werd ook nog eens verblijd met een bos bloemen.

Rondleiding
Iets daarvoor was de pers in de gelegenheid gesteld om het vernieuwde stadhuis te bezichtigen. We kregen na de koffie met wat lekkers de mogelijkheid om even rond te kijken en om vragen te stellen. Projectleider Pieter van Kruistum vertelde kort over de bijzonderheden van het stadhuis, zoals de schatten in de grond, de boomstamtafel en over duurzame oplossingen. De terecht trotse architect Erik van Wel was bereid om elk detail toe te lichten en uiteraard om de complimenten in ontvangst te nemen. ”Het is een kroon op mijn werk dat ik hieraan mocht werken, de geschiedenis voort mag zetten en er weer nieuw leven in mag blazen. Bij de totstandkoming van bepaalde onderdelen in het nieuwe gebouw, maar zelfs ook in het oude gedeelte, heb ik gewerkt volgens het idee dat ik het voor me moet zien voordat het er is. Door er goed over na te denken kun je het visualiseren en dat maakt het werken voor mij niet alleen boeiend en inspirerend, maar ook makkelijker.”

”Oostduitse typkamer”
Bij de inrichting van de verschillende kamers en vergaderruimten valt het open karakter op van de verschillende ruimtes. Projectleider Pieter van Kruistum wilde dat graag benadrukt hebben en schetste ”Oostduitse typkamers” als voorbeeld hoe het niet zou moeten. Veel bestaand materiaal is opnieuw gebruikt, waaronder lamellen en ander betimmeringsmateriaal. Er staan tafels en stoelen die een nieuw leven hebben gekregen. Weliswaar niet van nieuw te onderscheiden, maar wel degelijk hergebruikt. Onder de lichtstraat hangen bijvoorbeeld nu de oude balustrades om zo het licht gefilterd binnen te krijgen. Over werkelijk alles is heel goed nagedacht. 

Raadzaal
De raadzaal mag heel bijzonder worden genoemd. In de als een arena ogende zaal met een fraai uitgevoerd lamellenplafond met verschillende hoogtes zitten de leden van het college en de raads- en commissieleden in een grote ovalen kring. De kleur blauw voert daarin de boventoon. Op de vloerbedekking is de historische  plattegrond van Hoorn geprint, inclusief een stukje IJsselmeer en de havens. Zo kan in één oogopslag ook gezien worden dat men in Hoorn is. De zogeheten binnenring met veel zitplaatsen kan gebruikt worden voor andere doeleinden, waaronder trouwerijen en huldigingen. 
Na een anderhalf jaar durende renovatie is het stadhuis weer open en het mag een parel voor de stad worden genoemd, waar het een genoegen is om het te bezoeken en erin te mogen werken. Aan de publieksbalies kunnen de medewerkers iedereen weer van dienst zijn.

Verslag en foto’s: Wally Ooms

Heropening stadhuis met doorknippen lint Heropening stadhuis met doorknippen lint
Raadzaal nieuwe stadhuis Hoorn Raadzaal nieuwe stadhuis Hoorn
Heropening stadhuis met een trotse burgemeester bij de ingang Heropening stadhuis met een trotse burgemeester bij de ingang