Nieuwe versnelde MBO-zorgopleiding ook zonder verplichte algemene vakken

WLGroep en Horizon College lanceren toegankelijke zorgopleiding

HOORNGIDS HOORN?REGIO | De zorgsector heeft dringend behoefte aan meer medewerkers. Echter, potentiële kandidaten zonder zorgachtergrond schrikken vaak terug voor lange studies met verplichte vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. WilgaerdenLeekerweideGroep (WLGroep), de grootste zorgorganisatie voor ouderen en mensen met een beperking in West-Friesland, speelt hierop in.

In samenwerking met het Horizon College, dat vanaf het nieuwe schooljaar Talland College heet, introduceert WLGroep een uniek opleidingstraject. Deze éénjarige praktijkgerichte opleiding stoomt studenten klaar om begeleider te worden in de ouderenzorg (VVT) of gehandicaptenzorg (VG). Wie verder wil leren, kan met een extra BBL-jaar (Beroepsbegeleidende leerweg) bij het Horizon College het landelijk erkende mbo-3 diploma Verzorgende IG behalen. Veel trainingen van WLGroep zijn afgestemd met het Horizon College, waardoor studenten pas na zeven maanden hoeven te beslissen of ze verder willen voor het mbo-3 diploma.

Aanpak van het personeelstekort
WLGroep en Horizon College hopen met deze nieuwe opleiding het personeelstekort in de zorg te verminderen. Op 18 juli ondertekenden zij een samenwerkingsovereenkomst en in september start de eerste groep van 20 studenten. Geslaagde studenten krijgen een contract bij WLGroep.

Unieke Samenwerking
Wat deze samenwerking uniek maakt, is de gezamenlijke opleidingsaanpak. WLGroep verzorgt de praktijkgerichte trainingen, terwijl het Horizon College de inhoud van het onderwijs en de begeleiding van de BBL-opleiding door een ervaren docent verzorgt. Deze docent is wekelijks aanwezig bij de praktijklessen van WLGroep om de kwaliteit te waarborgen.

Opleidingsstructuur: Twee Routes
De opleiding begint met een volledig door WLGroep betaalde éénjarige interne praktijkopleiding op mbo-3 niveau. Studenten worden opgeleid tot begeleider ouderenzorg of gehandicaptenzorg (LVB of MVB), volgens het kwalificatiedossier Verzorgende IG. De opleiding omvat geaccrediteerde trainingen en certificaten van ZWOpleidingen, het eigen opleidingsinstituut van WLGroep.

Studenten die het landelijk erkende mbo-3 diploma Verzorgende IG willen behalen, volgen daarna nog één BBL-jaar. Dit bestaat uit vier dagen werken bij WLGroep en één dag school bij het Horizon College. Tijdens dit jaar verdiepen studenten hun kennis en leren zij bijvoorbeeld om effectief samen te werken met andere beroepsgroepen en om te gaan met crisissituaties. Ook volgen zij de verplichte vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. De opleiding van WLGroep sluit naadloos aan op het BBL-jaar, zodat studenten geen tijd verliezen.

Meer informatie over het opleidingstraject is te vinden op werkenbijwlgroep.nl/zorgopleiding (https://www.werkenbijwlgroep.nl/zorgopleiding).

Bron: persbericht WLGroep/Horizon College, bewerking redactie HoornGids
Foto: aangeleverd

20240718 Foto tekenmoment WLGroep - Horizon College 1 20240718 Foto tekenmoment WLGroep - Horizon College 1