Verraad

Zomercolumn van Sjaak Grosthuizen

Terwijl in Europa krachten worden uitgeprobeerd om een hechte eenheid te smeden of juist een verzameling van aparte eigengereide naties, zijn een stuk oostelijker van de Unie staatshoofden blij met de af en toe succesvolle obstructie van het ontstaan van een wereldspeler waarmee rekening gehouden dient te worden. Europa, Rusland en China lijken een heel eind van Hoorn af te liggen en wellicht zouden we hier de bevolking kunnen geruststellen met het idee dat wij als burgers van een klein Europees - nee, sorry – Nederlands stadje ons absoluut geen zorgen hoeven te maken over wat er buiten onze stadsgrenzen aan politiek gesteggel plaatsvindt. Wij hebben onze eigen sores.

Jij en ik weten wel beter. De strijd om de macht speelt zich af in elke Nederlandse en West-Europese gemeente. Daar zijn namelijk de stemmen te winnen om de Europese Unie de ene of de andere kant op te kunnen laten bewegen. In steeds meer lidstaten speelt zich een strijd af tussen voor- en tegenstanders van een nationalistische politiek. Die nationalistische partijen hebben zich weten te verenigen en manifesteren zich openlijk tegen Europa. Sterker nog, zij laten hun oren hangen naar dictators van wereldmachten die zelfs aantoonbaar vijandelijke activiteiten ontplooien om de positie van de Europese Unie te verzwakken.

Zij staan nu achter hun grote voorganger op dit moment, Victor Orbán, die zich geen moment schaamt om de grote belager van de Europese democratieën, Poetin, persoonlijk te bezoeken, kort nadat hij de voorzitter mag spelen van de Europese Unie. Onze eigen nationalistische leider, Geert Wilders, veroordeelt dit niet en staat bovendien niet toe dat het kabinet, waarvan hij meent de marionettenspeler te mogen zijn, zich aansluit bij de protestactie van Eurocommissarissen om Hongarije niet te bezoeken tijdens overleggen van de Europese ministers.

Eigenlijk mag je de opstelling van Orbán kenschetsen als verraad van de Unie. Juridisch zal het vast wel te omzeilen zijn, maar dit stinkt naar een vorm van landverraad. Wanneer Wilders zich aansluit bij de opvattingen van Orbán (en dat doet hij!) dan mag je hem wel degelijk beschuldigen van Unieverraad. Wij worden gedicteerd door een soort van landverrader die vreemd genoeg de steun krijgt van een aanzienlijk deel van de Nederlandse kiesgerechtigden. Hoe is dat mogelijk?

Alom kun je horen dat in tijden van onzekerheid de roep om een sterke man groter wordt. Een sterke leider herken je aan houding en niets ontziend taalgebruik. Ook in Hoorn is een flinke groep kiezers geporteerd van een sterke man in de politiek. Wilders roept dat hij het allemaal anders gaat doen, zodat alle problemen verdwijnen. De oprechte Nederlander wordt bedreigd en klein gehouden door een linkse elite, die allerlei on-Nederlands volk bevoorrecht en maling heeft aan het gewone oer-Nederlandse volk. Grof taalgebruik en het lef om diverse groeperingen in de samenleving genadeloos het land uit te knikkeren horen bij zo’n sterk persoon.

Ik vrees dat in Hoorn politici rondlopen die begerig naar de PVV-stemmers kijken om hen voor hun eigen karretje te spannen. Ze gaan het allemaal heel anders doen. De gewone Horinees en Hoornaar zal eindelijk eens echt gehoord worden. Stem op ons en maak ons de grootste partij en wij zullen als wethouders het college onze wil opleggen. De wetenschap dat je deze mensen een hoop kunt laten geloven moet hoopgevend kunnen zijn voor partijen die vooral uit zijn op zetelwinst. Ik put hoop uit het feit dat steeds meer mensen gaan doorkrijgen dat de gedane schone beloften niet kunnen worden nagekomen en dat er geen geloof gehecht hoeft te worden aan de schuld van de andere partijen omdat die beloften niet kunnen worden waargemaakt.

Ik realiseer me dat ik zeer regelmatig op dezelfde trommel blijf meppen, dezelfde trompet laat schallen en dat menig lezer zal denken: ja Sjaak, nu weten we het wel. Maar ik ben werkelijk bang dat we de soort figuren die je vroeger bij de NSB zag nu weer trots zien paraderen met een aangemeten gelijk. Daar schijnt nu weer ruimte voor te zijn. Met retoriek waarvan het merendeel van de Europese bevolking overeind zou moeten schieten om de kansen ervan weer terug te verwijzen naar de beerput waaruit het vandaan komt. De broedplaats voor verraders van de waarheid en potentiële land- en Unieverraders. Ik wou dat ik zelf zonder me te schamen keiharde denigrerende tegengeluiden kon geven. Het is nu zomer met een vals zonnetje en eer we het beseffen zitten we in een koude meedogenloze wintertijd.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Verraad Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Verraad