Appartementen in Mosterdsteeg voldoen niet aan normen

19-07-2024

HOORNGIDS HOORN | Volgens Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter van Fractie Tonnaer, verzaakt Intermaris in ernstige mate de onderhoudsplicht aan een aantal appartementen in de Mosterdsteeg, gesitueerd tussen Dal en Baanstraat. De negen appartementen, rond 1994 gebouwd in de voormalige Kazerne van de Infanterie (monument uit 1885), voldoen volgens Fractie Tonnaer niet aan de huidige woonwensen en isolatienormen. 

”Door de aanwezige blokverwarming en slechte isolatie van de appartementen worden de bewoners ieder jaar geconfronteerd met extreem hoge gasrekeningen. De appartementen tochten en zijn nauwelijks op een comfortabele temperatuur te brengen. Ook de onderlinge isolatie van de appartementen is ronduit slecht. De plafonds van een aantal appartementen vormen de vloerverwarming voor de bovenliggende appartementen.” 

Om Intermaris aan te sporen actie te ondernemen heeft Roger Tonnaer een schrijven gericht aan de wooncorporatie, die hieronder te lezen is.

Geachte directie,
Op dinsdag 3 september a.s.  heeft u leden van de gemeenteraad en de raadscommissie uitgenodigd voor een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst in het kantoor van Intermaris wilt u ideeën krijgen voor de jaarschijf 2025. De jaarschijf maakt deel uit van de prestatieafspraken tussen Intermaris, Huurdersvereniging De Boog en de gemeente. 
Vooruitlopend op deze bijeenkomst stellen wij voor om negen appartementen van Intermaris in de Mosterdsteeg te verbeteren door in elk appartement een eigen verwarmingsketel te plaatsen, alle ramen te voorzien van dubbele beglazing en de muren te isoleren. Indien mogelijk moet er ook een lift komen in het appartementenblok van drie etages. 
De negen appartementen, rond 1994 gebouwd in de voormalige Kazerne van de Infanterie (monument uit 1885) aan de Mosterdsteeg, voldoet niet aan de huidige woonwensen en isolatienormen. Door de aanwezige blokverwarming en slechte isolatie van de appartementen worden de bewoners ieder jaar geconfronteerd met extreem hoge gasrekeningen. De appartementen tochten en zijn nauwelijks op een comfortabele temperatuur te brengen. Ook de onderlinge isolatie van de appartementen is ronduit slecht. De plafonds van een aantal appartementen vormen de vloerverwarming voor de bovenliggende appartementen. 
Het kan ook anders. In 1998 zijn door een andere eigenaar zes appartementen in dezelfde kazerne gebouwd. Deze zes appartementen hebben een lift, dubbele beglazing en een eigen verwarmingsketel. De bewoners van deze appartementen wonen comfortabel en hebben aanzienlijk lagere stookkosten. 
Wij willen bij Intermaris erop aandringen om uiterlijk in 2025 de negen appartementen in de Mosterdsteeg te isoleren door o.a. het aanbrengen van HR-glas en in ieder appartement een aparte verwarmingsketel te plaatsen. 
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Bron: Fractie Tonnaer

Mosterdsteeg 3 Mosterdsteeg 3