Drukbezochte bijeenkomst over BuitenStad Hoorn

Toren van 60 meter en parkeren onder de grond

HOORNGIDS HOORN | Tot grote vreugde en zelfs lichte verbazing van de initiatiefnemers werd woensdagavond volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om verdere informatie te verkrijgen over de nieuwe woonwijk Buitenstad, gesitueerd tussen Dampten, Berkhouterweg en de spoorlijn. Ruim 150 mensen waren afgekomen op de infosessie bij Hedin (voorheen Van der Linden van Sprankhuizen), alwaar de projectontwikkelaar, de stedenbouwkundige, de architect en een vertegenwoordiger van de gemeente Hoorn aanwezig waren om nader in te gaan op de huidige stand van zaken.

_________
WALLY OOMS
_________
De verschillende woordvoerders zetten het voortraject uiteen, de vele gesprekken met bouwers en architecten en de geplande uitvoering. Waarbij duidelijk werd dat in het gebied van circa twee hectare, waar nu nog een aantal bedrijven zitten, een toren zal worden gerealiseerd met een vergelijkbare hoogte als de Toren langs de Provincialeweg en dat er geen auto te zien zal zijn in het gebied door het realiseren van een ondergrondse parkeergarage. Dit dan wel behoudens de weg aan de buitenzijde van de woonwijk alwaar o.a. een supermarkt zich zal vestigen, die bereikbaar moet zijn voor klanten en leveranciers.

Appartementen
De woningbouwontwikkeling BuitenStad Hoorn met ongeveer 600 appartementen is inmiddels in een belangrijke fase beland. De gemeente en de initiatiefnemers hebben eerder een overeenkomst ondertekend waarin ze onder andere afspraken hebben gemaakt over de nieuwe woningen en een nieuwe ontsluitingsweg in het gebied. Het zijn merendeels betaalbare woningen (tussen 2,5 en 4,5 ton volgens Pieter Van der Linden van Sprankhuizen) op een locatie op fiets- en loopafstand van het station en de binnenstad. Verder is er ruimte voor een grote supermarkt en voorzieningen op het gebied van sport, zorg en ontmoeting. De stadse dynamiek van deze nieuwe wijk zal ook zeker jonge mensen aanspreken.

Aantrekkelijke nieuwe woonwijk
De initiatiefnemers van het project zijn blij de volgende stap te kunnen zetten. Pieter van der Linden van Sprankhuizen: ”Hoorn krijgt een aantrekkelijke nieuwe woonwijk. BuitenStad Hoorn staat voor stedelijk leven in het groen. Auto’s zijn uit het zicht en worden geparkeerd onder het woondek. De appartementen komen in meerdere woongebouwen met groene hoven en binnenstraten en tuinen. Daar is ruimte voor ontmoeting, net als in de buurthuiskamer. Daar kun je koffie drinken op het terras, en je hebt er fijne werkplekken. Om het plan verder te brengen, zijn we de samenwerking aangegaan met een projectontwikkelaar, die de verdere ontwikkeling, bouw en verkoop van de woningen op zich neemt.”

Klimaatbestendig en goed voor plant en dier
‍‍BuitenStad Hoorn is in opzet klimaatadaptief en natuurinclusief. Het plan is zo ontworpen dat het bijdraagt aan de biodiversiteit in de stad met versterking van de aanwezige natuurwaarden. Er wordt slim gebruik gemaakt van de hoogteverschillen in het plan met groene terrassen op verschillende niveaus. De groene tuinen op de terrassen voorkomen hittestress bij zomerse dagen. Het systeem dat is ontwikkeld om water te bergen en vertraagd af te voeren ontlast de bestaande riolering bij extreme neerslag. De neerslag wordt gebufferd op de daken en weer gebruikt om het groen het gehele jaar door te irrigeren. Het terrein van het voormalige garagebedrijf aan de Berkhouterweg, dat nu volledig verhard is, transformeert op deze wijze naar een groene oase in de stad.

Uitgekiende indeling
Het plan laat goed zien dat je veel woningen kunt realiseren op een klein stuk grond, met behoud van de menselijke maat en leefruimte voor de natuur en hoe de vraag naar woningen binnenstedelijk opgelost kan worden. Door een uitgekiende indeling waarin de kwaliteit van de (gedeelde) buitenruimtes, de bezonning en een goede oriëntatie van woningen centraal staan, kunnen prettige woonmilieus ontstaan die goed passen in de stad. Juist als de woning klein (en betaalbaar) is, is het belangrijk om extra kwaliteit toe te voegen in de woonomgeving. Het vanaf dag één nadenken over het bouwen van een community is een voorwaarde om tot een toekomstbestendige buurt te komen. Gedeelde voorzieningen zijn daarvoor belangrijk. In deze nieuwe, verdichte stad speelt de auto een ondergeschikte rol. Het plan profiteert van de nabijheid van een station en richt zich maximaal op de fietser. De parkeernormen zijn laag en de auto is onzichtbaar opgelost onder het maaiveld.

Planning
De plannen worden verder uitgewerkt. Er is onder andere een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Hierin wordt beschreven hoe het uiterlijk van de gebouwen en de omgeving eruit moet komen te zien, bijvoorbeeld welke materialen en kleuren er gebruikt moeten worden. De ruimtelijke procedure voor BuitenStad start waarschijnlijk volgend jaar. Het is in dit stadium nog niet te zeggen wanneer de woningen in de verkoop gaan.

Verslag en foto’s: Wally Ooms

Drukbezochte bijeenkomst over BuitenStad Hoorn A Drukbezochte bijeenkomst over BuitenStad Hoorn A
Drukbezochte bijeenkomst over BuitenStad Hoorn B Drukbezochte bijeenkomst over BuitenStad Hoorn B