Nationale Indische Dag in Hoorn

16-07-2024

HOORNGIDS HOORN | De culturele stichting Acara Vita Nova organiseert zondag 25 augustus de Nationale Indische Dag. Dat staat o.a. te gebeuren in de Oosterkerk, de Huiskamer van Hoorn. Acara Vita Nova brengt al jaren het Indische culturele erfgoed onder de aandacht. In Hoorn woont een grote Indische gemeenschap. Om de Indische cultuur te behouden en eenzaamheid onder Indische ouderen te bestrijden, organiseert de stichting regelmatig bijeenkomsten waar mensen samenkomen en zich senang voelen.

Ditmaal dus de Nationale Indische Dag op zondag 25 augustus, waar een uitgebreid programma voor is opgesteld. De dag vindt plaats op verschillende locaties, waaronder de Oosterkerk, de Huiskamer van Hoorn.

Checkpoint
Op zondag 25 augustus is Checkpoint te beluisteren in de Oosterkerk Hoorn van 13.30 tot 17.30 uur. Checkpoint bestaat ruim 13 jaar en speelt hoofdzakelijk dansbare muziek, zowel jive, als reggae, cumbia, wals, rumba, cha cha cha linedance liedjes en lagu lagu. Het belooft een spetterende middag te worden.

The New Aces
Op zondag 6 oktober vindt Kumpulan Dansa Senang plaats met New Aces. Plaats van handeling: de Oosterkerk van 13.30 tot 17.30 uur. The New Aces beloven een fantastische middag te bieden. De band is door de jaren heen steeds vernieuwd doordat de de eerste generatie musici zijn heen gegaan. De bandleden van heden zijn ervaren en gerenommeerde musici met jarenlange ervaring.

Masoek Sadja - Betsy Perk
De Masoek Sadjas in Betsy Perk waren een groot succes. De bezoekers konden gezellig met elkaar praten en daarna werd het eten gepresenteerd door Nasi Putih uit Hoorn. Dat was voor herhaling vatbaar, dus de stichting gaat vanaf september in principe iedere maand een eettafel organiseren, ook dan weer in Betsy Perk of een andere locatie. De data zijn nog niet bekend, maar op de website www.acaravitanova.org (http://www.acaravitanova.org) of via facebook is daar alles over terug te vinden.

Soedah laat maar | Het Park Hoorn
Singer-songwriter Esmay Usmany en meesterverteller Roy Grünewald vertellen met muzikale omlijsting over hun Indische afkomst. Een verhaal dat relevant is om de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië een prominentere plek te geven in de Nederlandse samenleving. Zij openen letterlijk de koffers vol verhalen, niet alleen voor mensen met Indische of Molukse roots, maar juist voor een breed publiek, ook voor jongeren vanaf 15 jaar. De gecompliceerde geschiedenis van de Indo’s en Molukkers wordt op een zeer begrijpelijke manier verteld, waarbij zelfs de humor niet ontbreekt.

La Lawaai | Theater Het Pakhuis
Theater over Miss Riboet, de vergeten superster uit Nederlands-Indië. ‘Een wervelende historische revue’.
Miss Riboet was een legendarische artieste in de voormalige kolonie Nederlands-Indië, van het formaat Lady Gaga. Als een van de eerste artiesten in Zuid-Oost Azië mengde zij traditionele ‘komedie stamboel’ met westerse invloeden zoals jazz en vaudeville. Theatermaakster Elsbeth Vernout gaat op zoek: wie was deze bijzondere zangeres, danseres en actrice, waar haar Indische opa fan van was? En wat heeft haar opa eigenlijk allemaal meegemaakt in de koloniale samenleving waarin hij opgroeide? De voorstelling La Lawaai haalt met vertelkunst, zang, dans, livemuziek en vaudeville het roerige levensverhaal van Miss Riboet uit de vergetelheid. En en passant leert Elsbeth meer over de koloniale erfenis van haar familie èn van heel Nederland. Met zang en spel van: Elsbeth Vernout, Vera Kaye, Charles Halders, Ubit Iskandar, muziek van Guus Paat (gitaren), Rick Pullens (piano). Regie en samenstelling: Selma Susanna. Kijk voor alle actuele informatie op www.acaravitanova.org (http://www.acaravitanova.org) .

Bron:  Stichting Acara Vita Nova

Nationale Indische Dag Nationale Indische Dag