Voortschrijdend inzicht

Column van Sjaak Grosthuizen

Laat ik voorop stellen dat ik het enorm waardeer wanneer iemand in staat is zich over te geven aan voortschrijdend inzicht. Het kan een bewijs zijn van wijsheid. Gedachten, die je ooit oppikte toen anderen dat voor je uitdachten of zekerheden die gebaseerd leken op verstandig afwegen van de toen beschikbare informatie, kunnen veranderen wanneer je je niet star opstelt.

Wanneer een politicus dat doet, kan dat in sommige gevallen leiden tot het afscheiden van de partij en de oprichting van een nieuwe. Dat is in de gevallen dat de politicus in kwestie te veel hecht aan de eigen verworven plek in de politieke bubbel en niet doorheeft dat er allang een partij is waar de persoon met zijn nieuw verworven voortgeschreden inzicht terecht kan. Dit is iets wat de laatste jaren vooral in de lokale politiek is voorgekomen. Ook landelijk zie je dat veel gebeuren en volgens mijn huidige inzicht komen de partijwisselingen en oprichting van nieuwe partijtjes vooral door iets te fors ontwikkelde egootjes dan door volkomen nieuwe inzichten. Dan hebben nieuwe inzichten meer weg van met een betere hengel en ijver vissen in de grote vijver.

Hebben we in Hoorn te maken met voortgeschreden inzichten? Laat ik zeggen, dat er af en toe gehoopt wordt dat dit het geval is. Het laatst waargenomen en gemelde voortschrijdend inzicht openbaarde zich afgelopen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering waar op dat moment de vraag weer teruggekomen was of er onderzocht kon worden of Hoorn ook een bijdrage zou kunnen leveren aan de zoektocht naar manieren om broodnodige energie op te wekken in de buurt van Hoorn 80. Een paar fracties wilden sowieso geen windmolen bij Hoorn in de buurt hebben en stelden een motie op waarin dat gegarandeerd niet zou kunnen komen in de buurt waar het onderzoek werd aangeboden.

Nu zijn er heel goede redenen om geen windmolens te willen hebben. Ze worden niet door iedereen bewonderd om hun schoonheid en pogingen er het landschap mee te verfraaien. Mevrouw Grosthuizen en ik rijden deze weken regelmatig op en neer tussen de plek van onze caravan en vaste woonadres en komen daardoor in het landschap van de Flevopolder en zien daar schier ontelbare windmolens lustig draaiend de zo fel begeerde energie opwekken. Niet slechts voor bedrijven en bewoners in dat gebied, maar voor heel Nederland. Dat ik lijd aan diverse afwijkingen is genoegzaam bekend en één ervan is dat ik schoonheid zie in de windmolens en de manier waarop ze in strakke rijen staan opgesteld, zodat je op sommige plekjes alle molens van een serie precies achter elkaar ziet staan met lustig draaiende wieken, elk in een iets ander tempo. Het idee dat we op deze manier ook een bijdrage leveren om het klimaat niet verder naar de ratsmodee te helpen telt ook mee.

Omdat met name vanuit het bedrijfsleven interesse werd getoond om in of bij Hoorn energie op te wekken leek het Roy Drommel van GroenLinks logisch dat ook Rob Droste van de VVD-fractie nieuwsgierigheid zou tonen voor een uit te voeren onderzoek. Dat deed de VVD van Hoorn tot verrassing van Roy en eerlijk gezegd ook van mij juist niet meer. Rob werd gevraagd waarom er een omslag van denken plaatsvond en het antwoord was dat dit kwam door voortschrijdend inzicht. Het was de manier waarop dat werd gezegd inclusief de gelaatsuitdrukking tijdens het uitspreken ervan, waardoor niet alleen bij Roy Drommel een lichtelijk onthutst gevoel overbleef.

Bij mij blijft zoiets ook door sudderen, of het nu recestijd is of niet. Wanneer veranderen inzichten van politici? Wanneer ik de leden van het nieuwe kabinet aanhoor en dat vergelijk met hun eerdere uitspraken, is dat dan een voorbeeld van voortschrijdend inzicht? Ik vrees dat ik heel naïef genoemd mag worden wanneer ik verheugd uitroep dat zij nu gelukkig heel mooie gedachten koesteren. Dankzij een twitterverbod worden de ware achtergrondgedachten buiten beeld gelaten. Voortschrijdend inzicht heeft hier plaats gemaakt voor opportunisme.

Ik kan het zo ontzettend waarderen wanneer iemand komt tot voortschrijdende inzichten. Ik heb het in de Hoornse raad een keer meegemaakt, maar dat was niet afgelopen dinsdag! Laten we hopen dat Hoornse politici ver weg blijven van dat mooie duidelijke spreekwoord: om der wille van de smeer, likt de kat de kandeleer.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Foto: Internet Archive - Selections from Cervantes’ Don Quijote de la Mancha

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Voortschrijdend inzicht Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Voortschrijdend inzicht