Wilde motie in Hoornse raad: handhavingsactie fatbikes

Gemeenteraadsvergadering 9 juli

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De meeste Hoornse raadsvergaderingen worden afgesloten met de bespreking van ingediende ’wilde moties’. Dat zijn wensen van fracties over onderwerpen die niet op de agenda staan.

Hoorn Lokaal maakt zich grote zorgen over de overlast die door vaak erg jonge berijders van fatbikes wordt veroorzaakt. Jonge kinderen zijn vaak niet verzekerd en bij aanrijdingen niet aansprakelijk. Via de motie wordt het college verzocht om op korte termijn te komen tot extra handhavingsactie in onze gemeente, waarbij het vooral gaat om controle op wel of niet opgevoerd zijn van fatbikes en het verkeersgedrag. En moet de gemeente met andere gemeenten bij het ministerie blijven aandringen op strengere richtlijnen.

Niet alle fracties kunnen meegaan met de motie. Zo kunnen we elke maand wel een onderwerp aandragen waarop gehandhaafd zou moeten worden en in het land wordt hier al aandacht voor gevraagd. Er is al gebrek aan capaciteit bij BOA’s en politie; welke andere taken moeten zij dan laten liggen?

Burgemeester Jan Nieuwenburg wijst op het feit dat Hoorn met andere gemeenten al bezig is om aandacht voor dit onderwerp te vragen. Hij onderschrijft de noodzaak om er iets aan te doen. Hij geeft ook aan dat de capaciteit bij de politie erg krap is. Er is één rollenbank beschikbaar om fatbikes te testen. Hij rekent erop dat de landelijke overheid deze zaak snel zal oppakken. Hij ziet de motie als een signaal en er wordt eigenlijk al uitvoering gegeven aan wat in de motie gevraagd wordt. Toch ontraadt hij de motie niet.

De beantwoording en toezeggingen van de burgemeester is voor de meeste fracties genoeg om de motie niet te steunen. Deze wordt aangehouden. In de praktijk betekent dit feitelijk intrekking.

Over de fatbikes Over de fatbikes