Gemeenteraad stemt tegen onderzoek naar mogelijkheden energieopwekking (windmolens) op Hoorn 80

Gemeenteraadsvergadering 9 juli

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Voor zowel de SED-gemeenten als voor Hoorn moet er een aanpassing komen op het gebied van zoekgebieden, waar elektriciteit kan worden opgewekt. Hoorn wil verkennen in hoeverre dat kan gebeuren bij het bedrijventerrein Hoorn 80. CDA Hoorn heeft tijdens de commissievergadering aangegeven hierover een amendement in te dienen.

Dat amendement is mede ondertekend door Hart van Hoorn, Fractie Tonnaer en HOE?! Er wordt gevraagd van het plaatsen van windmolen nabij Hoorn 80 af te gezien. Guido Breuker (ÉénHoorn) vindt het indienen van dit amendement dom. Er wordt bij voorbaat gezorgd dat er geen windmolens kunnen komen, waardoor het niet meer nodig is te onderzoeken of het mogelijk is. Niek Heijne (D66) en Roy Drommel (GroenLinks) onderschrijven deze stevige mening.

Wethouder Arthur Helling meldt dat het college dit amendement ontraadt. Het onderzoek kost de gemeente niets en het college is wel degelijk nieuwsgierig. Hij maakt zich ernstig zorgen over de hoeveelheid op te wekken energie. Daarnaast wijst hij op een stukje collegialiteit naar de andere gemeenten die al het een en ander leveren. De netcongestie is wel degelijk ook een zaak waarnaar gekeken moet worden en juist op bedrijventerreinen is veel capaciteit nodig en het helpt wanneer daar ook gezocht wordt naar energieopwekking. In de toekomst is dat zeker een belangrijk punt en we moeten er nu voor zorgen dat we straks niet in de problemen komen.

Er wordt hoofdelijk gestemd en daaruit blijkt dat er 18 leden voor en 16 leden tegen het amendement zijn.  Daarmee wordt het amendement aangenomen. Wat blijft er dan verder over van het raadsvoorstel? Het stukje over het zoekgebied is eruit geamendeerd en daarmee wordt het een zaak voor het college. De gemeente moet wel een antwoord doorgeven aan de andere overlegpartners. Bij het in stemming brengen van het gewijzigde raadsvoorstel is de meerderheid voor.

Over windmolens Over windmolens