Boek 'Kraken in Hoorn' gepresenteerd in Mariakapel

06-07-2024

HOORNGIDS HOORN - DOOR WALLY OOMS | In de Mariakapel vond vandaag de presentatie plaats van het boek ‘Kraken in Hoorn’, geschreven door ‘Dokter Koevoet’ Dirk Beemster. Het boek met als ondertitel ’Alternatieve jongeren op zoek naar onderdak en saamhorigheid’ staat vol met herinneringen aan de alternatieve jongerenbeweging uit die tijd (de jaren zestig, de tijd van de hippies, krakers, provo’s en actievoerders). Het 125 pagina’s tellende boek is verrijkt met talloze beelden uit die roerige tijd.

Jack van Es, voormalig wethouder en voorzitter van de Bas Baltus Publicatie Stichting, presenteerde het boek Kraken in Hoorn aan Marjon Van der Ven, wethouder huisvesting van de gemeente Hoorn en aan Christiaan Heydenrijk, een vooraanstaand lid van de kraakbeweging destijds.

Aanjagers
Wethouder Marjon van der Ven bracht in herinnering dat de leden van de kraakbeweging in Hoorn de aanjagers waren voor een herziene blik op de huisvesting. Christiaan Heydenrijk liet niet zonder trots weten dat hij tot de belangrijkste actievoerders behoorde en haalde herinneringen op aan de verschillende kraakacties, waaronder de parochie in Zwaag en uiteraard de fameuze Droppanden. Ook verduidelijkte hij waarom Dirk Beemster de bijnaam Dokter Koevoet had gekregen, verwijzend naar de rol van dit gereedschap om panden te kunnen betreden zonder in het bezit te zijn van de officiële sleutel. De koevoet was de universele sleutel die paste op de verschillende doelwitten van de lokale kraakbeweging.

Muziek en beelden
Ter completering werd de middag gevuld met muziek en beelden. Zangeres Britta Maria bracht samen met haar man Maurits Fondse onder andere het lied ‘De Jaren Zestig’ van Jan Boerstoel, alsmede muziek van Boudewijn de Groot en protestsongs van Bob Dylan ten gehore. In de ontvangstruimte van de Mariakapel draaide een doorlopende PowerPointPresentatie met meer dan 100 beelden uit die tijd. In CinemaPerdu werd de film DROP getoond. 

Ontmoetingen
Naast de presentatie en de muziek vormden de ontmoetingen van mensen die elkaar veelal al decennia niet meer hadden gesproken of gezien een belangrijk element tijdens deze ’happening’ (omschrijving van wethouder Arthur Helling, die ook aanwezig was).
Het boek Kraken in Hoorn was ter plekke verkrijgbaar, waarbij auteur Dirk Beemster signeerde waar dat gevraagd werd. Vanaf nu is het boek  te verkrijgen bij boekhandel Stumpel op het Grote Noord en in de winkel van Oud Hoorn op Onder de Boompjes.

Foto’s: Wally Ooms

Presentatie boek Kraken in Hoorn door Jack van Es aan Marjon van der Ven Presentatie boek Kraken in Hoorn door Jack van Es aan Marjon van der Ven
Presentatie boek Kraken in Hoorn - Dirk Beemster signeert Presentatie boek Kraken in Hoorn - Dirk Beemster signeert
Presentatie boek Kraken in Hoorn - Britta Maria zingt Presentatie boek Kraken in Hoorn - Britta Maria zingt