De democratie op Marktplaats

Column van Sjaak Grosthuizen

Wat ben ik ontzettend blij met onze gemeenteraad! Ik meen dat serieus! Wanneer je ziet hoe politici ook kunnen zijn in ons eigen land, dan kijk ik met grote voldoening en gepaste trots naar de 7 collegeleden, de 35 raadsleden en 13 leden van de raadscommissie. Natuurlijk zijn er momenten dat ik denk of zelfs weet dat het allemaal wel iets anders kan. Het gebeurt met enige regelmaat dat ik deze mensen de maat neem of een enkeling - zonder dat op te schrijven of hardop te zeggen - af en toe een mafkees vind, maar werkelijk: ik zou wensen dat deze mensen voor jaren en jaren het gemeentelijke beleid mogen vormgeven.

Wanneer je in de afgelopen dagen, naast voetbalhilariteit de politieke gang van zaken in Den Haag gevolgd hebt, dan kan het bijna niet anders zijn, dan dat je het volledig met mij eens bent. Het nieuwe kabinet heeft de opdracht om volgens de afgesproken hoofdlijnen en gedragscodes het land te gaan besturen. De bewindspersonen namens de PVV, die uiteindelijk groen licht kregen om hun functie te gaan uitoefenen, zouden een gedragscode naleven die ontdaan is van alle zaken waarvan wij mochten aannemen dat die in de ijskast zouden blijven.

De grote baas van het PVV-smaldeel meent echter dat hijzelf nu de ijskast mag opentrekken en daar de meest abjecte retoriek uit mag halen om het aloude PVV-geluid weer te laten horen. Dat kabinetsleden uit zijn gelederen zich niet kunnen inhouden en toch weer laten weten hoe zij werkelijk in de wedstrijd staan en daartoe worden ondersteund door het enige lid van de beweging heeft het vertrouwen dat het misschien toch wel goed kan komen volledig onderuitgehaald. Hoe blij mag onze minister-president zijn met zijn nieuwe eervolle baan, nu degene die hem dringend gevraagd heeft die klus aan te pakken hem uitkaffert voor slappe hap?

Een functie als staatssecretaris en minister is een functie die respect en vertrouwen verdient. Dat zou zo moeten zijn. Hoeveel respect wordt er van mij nog verwacht voor iemand in die functie die duidelijk laat weten zelf geen enkel respect te hebben voor een groep burgers in ons land? Hoeveel vertrouwen moeten wij hebben in een kabinet waar de oppergifspuiter van de PVV meent dat hij daarover de regie moet hebben? Waar gaan we naar toe, wanneer het onfatsoen regel gaat worden? Kijk naar de landen waar geestverwanten van deze groep het voor het zeggen hebben of willen krijgen!

Het zijn niet alleen de migranten die het zwaarder te verduren krijgen. Alles en iedereen die niet binnen het enge plaatje past zal bestaansruimte worden ontzegd. Ook in de lhbti-hoek zal men ervaren dat het onderbuikgevoel van velen dankbaar zal worden aangesproken om stemmenwinst te vergroten. Denk niet dat dit in ons land echt niet gaat gebeuren. Dat hebben weldenkende mensen in Polen, Hongarije, Slowakije en Italië ook gedacht. Stapje voor stapje wordt het vergiftigde gedachtegoed normaal gemaakt en wordt het de nieuwe norm.

Het ergste vrees ik voor de volgelingen van dit neofascisme. Zij zullen het recht vinden om te doen wat zij gaan doen. Vond je de splijtcapaciteit van vaccinatiewappies groot? Families ontwricht, vriendengroepen gespleten en afgrond tussen partijen door anders aan te kijken tegen aanpak van het coronavirus zal nog worden bestempeld als milde vorm van meningsverschil in vergelijking met wat er op ons af komt denderen. Uit naam van Geert W. zal elke afwijking in langzaam toenemende mate worden afgestraft. De PVV-kabinetsleden van nu zullen gewoon zichzelf mogen zijn en worden toegejuicht.

Zie daar waarom ik zo blij ben met de Hoornse politici van dit moment. Ik houd mijn hart vast voor de gemeenteraadsverkiezingen over twee jaar. De PVV haalde ook in Hoorn veel stemmen op. Welke Hoornse partij zou die vijver tot de laatste vis willen leegvissen? Voordat ik tekeer zal willen gaan op zo’n fractie, ga ik eerst in de leer bij Geert W. , maar misschien blijf ik liever netjes democraat.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Foto Sjaak Grosthuizen: aangeleverd
Foto gemeenteraad: Wally Ooms

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_De democratie op Marktplaats Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_De democratie op Marktplaats