Column: Momenten van schoonheid

Door Evert A. van Hoorn / columnist

HOORNGIDS COLUMN | De regengoden lijken het goed met ons voor te hebben, want het wordt steeds natter. Vroeger, zo’n 60 jaar geleden, druppelde er volgens het KNMI in ons land nog 780 millimeter neerslag per jaar. Tegenwoordig halen we met gemak 850 millimeter. Dat is toch een behoorlijke plens extra! En dan is er die onverklaarbare magie dat als de weersverwachting zegt “hier en daar een bui”, het voelt alsof die bui ’meer hier dan daar’ valt. Het voorjaar en de eerste helft van deze zomer werden gekenmerkt door kletsnatte omstandigheden. El Niño bracht warm oceaanwater naar het oosten en spoelde ons letterlijk onder met bakken regen.

Het is een feit: het klimaat verandert. De gemiddelde temperatuur stijgt en extreem weer wordt steeds meer de norm. Modellen van gerenommeerde klimaatinstituten, zoals ’Climate Forecast’ (CFS) en het ’European Centre for Medium-Range Weather Forecasts’ (ECMWF), schetsen verschillende scenario’s. Terwijl het ene model voorziet dat het voor onze contreien nóg veel natter wordt, voorziet het andere minder toename van neerslag. Daaruit blijkt dan maar weer dat moeder natuur zich moeilijk in modellen laat vangen. 

Wetenschappers roepen op tot onmiddellijke afbouw van broeikasgassen om klimaatverandering te stoppen. Tot nu toe heeft dat weinig effect. Dus gaat de aarde vrolijk door met opwarmen. Welke bijdrage kunnen wij zelf leveren voor een beter klimaat? Kleine veranderingen in ons dagelijks leven maken samen een groot verschil: minder plastic gebruiken, bewuster omgaan met energie en kiezen voor duurzame producten. Gemeenschappelijke initiatieven, zoals groene daken, stadsmoestuinen en meer bomen planten, helpen niet alleen het klimaat, maar brengen mensen ook dichter bij elkaar. 

Zou emigreren naar het zonnige Zuid-Europa dé oplossing zijn om ons natte weer te ontlopen? Het klinkt verleidelijk. Het is daar zeker droger en vaak ook warmer. Maar terwijl wij soms dromen van minder regen, verlangen de mensen daar juist naar een enkel spatje. Gortdroge zomers zonder regen zijn er steeds normaler geworden. En temperaturen van 35 graden of zelfs hoger komen er regelmatig voor. Dat is ook niet bepaald een pretje! 

Misschien ligt de echte oplossing in het aanpassen van onze verwachtingen. In plaats van te verlangen naar andere weersomstandigheden, kunnen we leren genieten van het weer zoals het is met al zijn verrassingen. Het leven verandert voortdurend. Wie zich weet aan te passen, blijft tevreden. Dat geldt ook voor het weer. 

Waarom zien we regen niet als een kans om onze creativiteit te prikkelen? Denk bijvoorbeeld aan regen-kunstprojecten met wateroplosbare krijtjes of aquarelverf. Of maak ’regenmuziek’ door verschillende voorwerpen buiten te zetten, zoals metalen potten, plastic bakken en glazen flessen, en luister naar het unieke geluid dat de plensbui creëert. Misschien kunnen we zelfs ’modderbad sprinten’ organiseren, of festivals met regenbestendige activiteiten! Creatieve regenkleding-modeshows, speciale regenconcerten, of workshops waar kinderen leren hoe ze regenwater kunnen opvangen en gebruiken. Mogelijkheden genoeg! 

Ondertussen kunnen we genieten van de kleine geneugten die regenachtige dagen bieden. Het rustgevende geluid van gespetter op het dak, de frisse geur na een bui – dat zijn momenten van schoonheid die we vaak over het hoofd zien. Misschien nodigt het weer ons juist uit om bewuster te leven en meer te genieten van het hier en nu. 

Dus, laten we regen koesteren zoals het is en ontdekken welke avonturen de natte dagen ons kunnen brengen. Soms zijn het juist de onverwachte momenten die de mooiste herinneringen opleveren. 

Zet je paraplu klaar, maar vergeet ook je zonnebrandcrème niet! Focus op de positieve kanten van elke weersverandering en vind troost, genoegen of humor in elke druppel regen. Want uiteindelijk is het niet het weer dat onze dag maakt, maar hoe we ervoor kiezen ervan te genieten. En wie weet, misschien zie je onverwacht wel een prachtige regenboog!


Foto attributen Evert: Aangeleverd
Foto regenboog Creative Commons Licenties - Flickr: Johan Wieland 

Noodzakelijke attributen van Evert_regenboog Noodzakelijke attributen van Evert_regenboog