Copernicus leerlingen ontwerpen deel Poort van Hoorn

05-07-2024

HOORNGIDS HOORN | Mavo-3 leerlingen van Copernicus SG werden recent voor een stevige uitdaging gesteld: Ontwerp een deel van het megaproject Poort van Hoorn. Het onderdeel waar de leerlingen zich op mochten storten behelst het gebied Pelmolenpad. Vanmorgen hebben de eindpresentaties van het ’Project Stad’ op het gemeentehuis van Hoorn plaatsgevonden. De door de docenten als best beoordeelde ontwerpen kregen de kans om hun ontwerp nogmaals voor de opdrachtgevers te presenteren.

In aanwezigheid van mensen van de projectleiding Poort van Hoorn en heel veel docenten liet een drietal projectgroepjes middels een presentatie met behulp van zelfgemaakte maquettes zien hoe in hun ogen het gebied het best ingericht zou kunnen worden.

Veel tijd en aandacht
In april kregen de leerlingen op het gemeentehuis de opdracht om een ontwerp te maken, waarbij ze rekening moesten houden met diverse aspecten, zoals woningtypen (omvang, koop, huur, etc.), bevolkingssamenstelling, energievoorziening, infrastructuur, duurzaamheid, groen, openbare ruimte en extreem weer. De projectgroepen hadden er duidelijk veel tijd in gestoken en werden de afgelopen weken in de gelegenheid gesteld om in gesprek te gaan met verschillende specialisten op het onderdeel gebiedsontwikkeling. 

Creatief
De resultaten van dit vakoverstijgende project, waar theorie aan de praktijk werd gekoppeld en het onderwijs daarmee betekenisvoller werd gemaakt, waren creatief. Zo werd er rekening gehouden met de veiligheid van zowel kinderen als ouderen met o.a. brede stoepen én hadden de projectgroepjes met wadi’s (Water Afvoer Drainage en Infiltratie), veel groen en moestuinen op het dak mooie klimaatadaptieve maatregelen bedacht.
Er werd bij de ontwerpen ook veel rekening gehouden met groenvoorzieningen voor zowel mensen als huisdieren en kreeg verkeersveiligheid prioriteit door een centraal pakketafhaalpunt te plaatsen en speelruimtes voor kinderen ver van de openbare weg te creëren. Daarnaast bleek ondergronds parkeren de voorkeur te hebben vanwege meervoudig gebruik van het grondgebied, zodat het accent op een prettige woonomgeving komt te liggen. 

Energie en klimaat
Een belangrijk thema voor deze jonge ontwerpers is energie en klimaat. De keuze voor energievoorziening en duurzaamheid viel vooral op zonnepanelen in combinatie met warmtepompen en goed geïsoleerde woningen. Ook willen de leerlingen met het bouwen van circulaire woningen en daarbij passende voorzieningen, zoals een park met jeu de boules-baan en een BMX-baan een bijdrage leveren aan het verbeteren van de sociale cohesie in de buurt en daarmee de veiligheid in onder andere de openbare ruimte borgen. 

Enthousiast
Al met al zijn deze jonge stedenbouwkundigen erin geslaagd om hun creatieve ideeën in combinatie met de opgegeven eisen om te toveren tot realistische ontwerpen waarbij zelfs rekening wordt gehouden met ondergrondse infrastructuur zoals riolering, waterleidingen en elektrakabels.
De begeleidende docenten en de gemeente Hoorn, de opdrachtgever, waren na de presentatie dan ook zeer enthousiast en sluiten niet uit dat de aangedragen straatnamen uit een van de ontwerpen uiteindelijk in een nieuwe fase van het overkoepelende project Poort van Hoorn gebruikt gaan worden.

Verslag en foto’s: Wally Ooms
 

Poort van Hoorn Pelmolenpad presentatie door Copernicus Poort van Hoorn Pelmolenpad presentatie door Copernicus
Impressie Poort van Hoorn Pelmolenpad door Copernicus Impressie Poort van Hoorn Pelmolenpad door Copernicus