Intermaris en ToekomstGroep tekenen aanneemovereenkomst Blok14 in Holenkwartier

04-07-2024

HOORNGIDS HOORN | ‘Sociaal & Samen in Blok 14’, een uniek woonconcept voor huurders met een sociaal hart. Middenin het nieuwe woon- en werkgebied van Hoorn, het Holenkwartier, realiseert Intermaris een nieuw woongebouw met 60 sociale huurappartementen. Dat doet zij niet alleen, maar samen met haar toekomstige bewoners. Deze week tekenden Intermaris en ToekomstGroep de aanneemovereenkomst. Daarmee kan de bouw na de zomer starten. Naar verwachting worden de woningen begin 2026 opgeleverd.

Intermaris had de wens van Blok 14 een bijzonder woonconcept te maken. ”Het project is een mooi voorbeeld hoe Intermaris bij nieuwbouw en renovatie inzet op het creëren van woongemeenschappen”, zegt Iphigenia Westphal, directeur Vastgoed bij Intermaris. ”Het carré-vormige gebouw, de unieke architectuur en het parkeerdek met een daktuin maken het gebouw zelf geschikt voor een woongemeenschap. We vinden het belangrijk om bij te dragen aan het tegengaan van eenzaamheid en dat er sociale cohesie is in een complex of buurt. Dat bewoners naar elkaar omkijken. Door het realiseren van gemeenschappelijke ruimtes stimuleren we ontmoetingen tussen bewoners. Daarnaast gaan onze collega’s buurtgericht werken om woongemeenschappen samen met bewoners tot een succes te maken.”

Community is grotendeels al gevormd
De afgelopen jaren is gewerkt aan het opzetten van de woongemeenschap met de toekomstige bewoners. Zij konden woonpunten verdienen om zo een plek in Blok 14 te verkrijgen. Hiervoor werd een onafhankelijke commissie Woonpunten opgezet. Woonpunten konden verdiend worden door het organiseren van activiteiten voor de groep. Op deze manier leerde de groep elkaar ook beter kennen. Het schrijven van een motivatiebrief en het voeren van een gesprek hierover was tevens een belangrijk onderdeel voor de selectie. Inmiddels zijn er al ruim 40 kandidaat-huurders.

Toekomstige huurders denken mee over indeling en functies van de ruimtes
De toekomstige bewoners zagen elkaar niet alleen tijdens de activiteiten die ze organiseerden, maar ook tijdens de sessies met de binnenhuis- en landschapsarchitect. Ze dachten mee over de indeling van de appartementen en ook over de gemeenschappelijke ruimtes, waaronder de gezamenlijke tuin en dakterrassen. De toekomstige bewoners zijn blij dat de bouw in het najaar start. Toekomstig bewoner Elma Last laat graag haar eengezinswoning en heerlijke tuin achter voor een gezin. ”Leven met gelijkgestemden, die ook gaan voor verbinding en duurzaamheid. Samen workshops geven en volgen, een jaarlijks uitje organiseren en zoveel mogelijk zelfbeheer. Van tuinonderhoud tot het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes. Over 5 jaar staan wij bekend als voorbeeld Community met een hoofdletter C. Dit vraagt inzet van de bewoners, maar zij krijgen daar veel (woon)plezier voor terug.”

Bron: Intermaris

Foto: George Besseling, adjunct-directeur van ToekomstGroep, directeur-bestuurder Cees Tip en directeur Vastgoed Iphigenia Westphal van Intermaris

Intermaris en ToekomstGroep tekenen aanneemovereenkomst Blok14 Intermaris en ToekomstGroep tekenen aanneemovereenkomst Blok14