Parkeerbeleid Hoorn moet eenvoudiger

Commissievergadering 2 juli

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Om het parkeren in de binnenstad overzichtelijker te krijgen, stelt het college voor om vier parkeergebieden aan te wijzen met elk een eigen parkeertarief, dat is afgestemd op kort, middellang of lang parkeren. Hierdoor zal de parkeerder bewuster een parkeerplek kiezen. Het college wil weten hoe de raad hier tegenaan kijkt.

Dhr. Onno Schweers spreekt namens de bewoners Havenkwartier over de overlast van verkeer dat geen bestemmingsverkeer is. Hij hoopt dat het autoverkeer in de binnenstad nog verder verminderd kan worden. Het weghalen van parkeerplekken kan daaraan bijdragen. Dhr. Jeroen Beekman is winkelier en hij noemt de huidige problemen van de retailers door corona en internetconcurrentie. Hij mist in het onderzoek van de gemeente Hoorn over wie in Hoorn komen parkeren. Parkeren mag niet een inkomstendoel hebben. Hij vreest grotere schade voor de winkeliers in Hoorn wanneer parkeren duurder en schaarser wordt. Wanneer mensen langer willen winkelen zijn ze ook bereid iets verder te lopen.

De Hoornse fracties reageren verdeeld op de parkeervoorstellen. Voor GroenLinks is het prima en de tarieven zouden zelfs omhoog kunnen. De stad moet autoluwer worden. Diverse andere fracties denken daar in grote lijnen ook zo over, met enige aanpassingen, zoals HOE?!, ChristenUnie, PvdA, D66 en CDA.

Hoorn Lokaal wil kort parkeren mogelijk houden en heeft oog voor de belangen van de winkeliers en vindt het jammer dat het ‘s morgens gratis parkeren in parkeergarage Het Jeudje wordt afgeschaft. Ook de fracties Fractie Tonnaer en  Hart van Hoorn,  zien bedreigingen voor de winkeliers in de binnenstad en overlast voor wijken waar men gaat parkeren.

Sociaal Hoorn heeft vooral vragen en enkele toevoegingen maar neigt toch naar instemming. Zo staat VVD ook een beetje in de wedstrijd. ÉénHoorn ziet wel een noodzaak om te kijken naar leden van de biljart- of bridgeclub.

Wethouder René Assendelft vindt de vergelijkingen met andere plaatsen, zoals Amsterdam, waar het ook duur is of Alkmaar, waar het voordeliger zou zijn, niet opgaan. Alkmaar is ook duurder. De voorgestelde tarieven bieden mogelijkheden om in Hoorn veel voordeliger te parkeren. Het gratis parkeren in het Jeudje wil hij zo handhaven wanneer dat mogelijk is. Hij is niet zo bang dat in de woonwijken geparkeerd gaan worden. Hij heeft wel oog voor enkele straten waar dit wel het geval kan zijn. De verenigingen met zorgen over parkeren neemt hij serieus en overleg zal volgen. Het innen van parkeergelden zijn niet een verdienmodel, maar het geld maakt deel uit van de financiering om een betere infrastructuur te maken.

Foto inrit parkeergarage Het Jeudje: still uit HoornRadio film Parkeren stationsgebied Hoorn ondergronds

Inrit parkeergarage Jeudje Inrit parkeergarage Jeudje

Reacties
Reactie: (Jan de vries)
3-7-2024, 11:02
lijkt mij goed om de kleine oost brug eenrichtingsverkeer verkeer te maken uitgezonderd bestemmingsverkeer voor bewoners en bezoekers tot aan de oosterpoort, alleen de binnenstad in , dan kunnen de bewoners van het havenkwartier eens ervaren hoe het is om elke keer de halve stad door te rijden om op je bestemming te komen de stad uit .