Plannen voor vernieuwing Westfriesmuseum te duur

Commissievergadering 2 juli

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | In 2021 koesterde de gemeenteraad nog de idee dat de omvangrijke verbouwing van het Westfries Museum mogelijk was binnen het uitgetrokken budget. Dat blijkt te optimistisch te zijn. Er moeten diverse concessies worden gedaan en het college wil de aanpassingen aan het vernieuwen van het museum overlaten aan een bouwteam dat een nieuw plan gaat opzetten dat past binnen het bestedingsplafond. Het budget dat ter beschikking kan staan is in het raadsvoorstel hetzelfde bedrag dat aanvankelijk is afgesproken.

Om eerdere bouwplannen goedgekeurd te krijgen is de raad verkeerde informatie verstrekt, meent Arnica Gortzak (HOE). Nu blijken zaken die aangepakt moeten worden losgekoppeld kunnen worden. Wisselexposities zouden het aantal bezoekers kunnen verhogen. Chris de Meij (Hart van Hoorn) vraagt zich af of het museum niet verplaatst kan worden naar de Poort van Hoorn. Samen met Stoomtrammuseum en de bibliotheek lijkt het hem een mooie versterking van de culturele kracht van de Poort van Hoorn.

Roy Drommel (GroenLinks) hoopt toch wel dat diverse klussen gecombineerd kunnen worden en dat daar zo spoedig mee te starten. Hij ziet wel iets in een bouwteam. Temporiseren van de bouwplannen, het uitsmeren ervan over een langere periode is volgens Kees Maas (ChristenUnie) wellicht een mogelijkheid om meer van de wensen te realiseren. Zoeken naar cofinanciering is voor Jessica Visser (Hoorn Lokaal) iets om meer mogelijk te krijgen. Roger Tonnaer meent dat de kosten voor het aanpakken van de kelders van het museum veel hoger zijn dan werd ingeschat.

Rob Droste (VVD) wil in ieder geval dat het bouwteam bestaat uit mensen die ter zake echt deskundig zijn. Wat gaan we voor museum zien, wanneer te veel zaken worden geschrapt, vraagt Arnold Wegner (PvdA) zich af. De Hoornse fracties maken duidelijk dat men graag goed op de hoogte blijft van wat de plannen van het bouwteam gaan kosten en men wil dat de raad betrokken blijft bij de komende plannen.

Wethouder Axel Boomgaars ziet het museum als een heel mooi project, maar ook als een heel gecompliceerd project. Hij legt uit hoe het bouwteam gaat werken. Het totale wensenpakket is niet te realiseren. Jammer, maar er zijn ambities die we wel dienen te koesteren. De noodzakelijke renovaties aan fundering, de toegankelijkheid en de duurzaamheid moeten in het pakket blijven. De kelders worden niet aangepakt. Het bouwteam, bestaande uit deskundigen, zal bekijken wat er precies aangepakt moet worden wat dat gaat kosten. Er is al extra geld binnengekomen om te kunnen besteden. Hij bevestigt dat de wisselexposities noodzakelijk zijn. Verhuizen naar de Poort van Hoorn lijkt hem niet verstandig, want ook dat gaat veel geld kosten en het zou nog lang duren voordat dat mogelijk is.

Op 9 september is er een informatieve sessie en er komt nog meer informatie waarom gevraagd is. Het bouwteam maakt een plan van wat binnen het budget werkelijk haalbaar is. Boomgaars verwacht niet dat er tussendoor steeds nieuwe kostenposten naar voren zullen komen. Hij houdt de deur open voor elke zeer vermogende burger die een financiële bijdrage wil leveren, zodat wellicht plannen die nu niet kunnen worden gerealiseerd toch voor elkaar kunnen komen.

Foto Westfriesmuseum: archief HoornGids

Westfries Museum en JP Coen Westfries Museum en JP Coen