Nieuwe tentoonstelling Huis van Hilde vertelt het verhaal van de Noord-Hollandse bunkers

02-07-2024

HOORNGIDS REGIO | Je ziet ze overal in het duinlandschap van Noord-Holland: de resten van de Atlantikwall, de verdedigingslinie gebouwd door Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunkers tekenen al meer dan 80 jaar onze kust. Wat gebeurde er na de oorlog met deze betonnen herinneringen? De nieuwe tentoonstelling ‘Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall-bunkers sinds de oorlog’ - tot en met 23 februari 2025 te zien in archeologiemuseum Huis van Hilde - geeft antwoord op deze vraag. 

De nieuwe tijdelijke tentoonstelling is samengesteld door het Noord-Hollands Archief in samenwerking met Huis van Hilde en laat het naoorlogse gebruik van de bunkers zien aan de hand van niet eerder getoond materiaal uit de beeldcollectie Provinciale Atlas Noord-Holland en de archeologische collectie, beide eigendom van de provincie Noord-Holland.
 
Pijnlijke herinnering en inspiratiebron
De bezoeker krijgt in vier thema’s te zien hoe de verdedigingswerken in de afgelopen 80 jaar telkens anders zijn bekeken. Zo vormden bunkers na de Tweede Wereldoorlog vooral een pijnlijke herinnering aan datgene wat nog maar net was gebeurd. Wat moesten we ermee? Behouden, slopen of hergebruiken? Uit die tijd zie je onder andere tekeningen van kunstenaar Dirk Vis die in 1947 bunkers in het Noord-Hollandse landschap vastlegde, ook bunkers die kort daarna zouden worden afgebroken.

Van vakantiehuis tot dierenschuilplaats
Vanaf de jaren 50 tot en met 80 kregen veel bunkers een nieuwe bestemming, van woonhuis tot opslagplaats voor explosieven. Vakantiegangers, jongeren, detectoramateurs en vele anderen ontdekten in de jaren na de oorlog de bunkers en gaven er nieuwe invullingen aan.
In de jaren 70 blijken zeldzame planten en dieren als vleermuizen en de bosuil de bunkers tot hun schuilplaats te hebben gemaakt. Zo werden de resten van de Atlantikwall onderdeel van natuurbeheer. 

Belangrijk cultureel erfgoed
De afgelopen decennia hebben particulieren en bunkerploegen verschillende bunkers uitgegraven en ingericht als museum. Ook de overheid erkent sinds enkele decennia de monumentale waarde van de verdedigingswerken. Sinds kort worden de restanten van de Atlantikwall gezien als archeologische bronnen die inzicht geven in de militaire infrastructuur van Nazi-Duitsland en het alledaagse leven van de Duitse soldaten die er gelegerd waren.

Wandelingen, fietstochten en lezingen
Onder leiding van John Heideman organiseert Huis van Hilde een aantal wandelingen en fietstochten langs de restanten van de Atlantikwall in het Land van Hilde. Wil je meer weten over de nieuwe tentoonstelling? Lees hier de publieksbrochure (https://collectie.huisvanhilde.nl/pdf/Van-schuilplaats-tot-schatkamer.pdf).

Bron: Provincie Noord-Holland

Bunker Bergen aan Zee - Dirk Vis 1946 - Beeldcollectie-Provinciale Atlas Noord-Holland Bunker Bergen aan Zee - Dirk Vis 1946 - Beeldcollectie-Provinciale Atlas Noord-Holland