Sherman & Nick, internationale topmusici in Hoorn

01-07-2024

HOORNGIDS HOORN | Het gebeurt niet vaak dat topmuzikanten uit een ver land overkomen naar Nederland om de muziek te verzorgen op een huwelijksfeest, maar dit weekend was dat wel degelijk het geval. De uit Rusland afkomstige Nick Vintskevich en zijn uiterst muzikale kompaan Sherman Tan, beiden tegenwoordig wonend in Litouwen, gaven zondag 30 juni blijk van hun kunnen in restaurant Het Hop, naast de Hoornse schouwburg.

De in Rusland geboren Nick Vintskevich is een internationale grootheid als saxofonist. Sinds de inval in Oekraïne woont hij in Litouwen waar hij Sherman Tan leerde kennen, die niet alleen een begenadigd gitarist is, maar ook over uitstekende zangkwaliteiten beschikt. De beide mannen logeerden enkele dagen bij Heavens and The Saint in de Grote Kerk op het Kerkplein in Hoorn en zijn lyrisch over Hoorn: ”Hoorn... Holland... het voelt alsof je in een sprookje zit. De architectuur van de gebouwen is geweldig. We verblijven in een kerk die is omgebouwd tot een hotel. Fantastisch.”

Nick Vintskevich
Nick Vintskevich is de zoon van Leonid Vintskevich, de beroemde Russische jazzpianist, organisator en art director van het ’Jazz Province Tour Fest’ Jazz Festival. Nick, die ook op TV te zien is geweest, werkte samen met wereldjazzlegendes als Lionel Hampton en zijn orkest, maar ook met beroemde musici als Bill Champlin, Kim Nazarian, Claudio Roditti, Kenny Barron, Slide Hampton, Jay Ashby, Andy Snitzer, Mike Miller, Grady Tate, Bill Sharlap, Jeff Hamilton en vele anderen.
Nick is op vele albums te horen en samen met zijn vader richtte hij het internationale Vintskevich-kwartet op met Joel Taylor op drums en Kip Reef op bas (RUS/US). De albums van het kwartet hebben uitstekende recensies gekregen van critici en muziekliefhebbers over de hele wereld (’Singularity’ SLAM 2009, ’Russian Ornament’ with Folk Choir 2013). Nick en zijn vader werken regelmatig samen met Europese muzikanten zoals Steve Kershaw en Petter Svard met wie ze in 2008 het album ’Songs From The Black Earth’ uitbrachten.
Nick, naast een fantastisch saxofonist tevens begenadigd componist, bracht in 2011 zijn eerste soul, rhythm & blues en smooth jazz soloalbum ”Vive L’amour” uit. De titelsong – geschreven en uitgevoerd door Kim Nazaran – was vooral succesvol in de VS, waar het veel airplay kreeg en twee maanden lang in de top tien stond op Aspen Public Radio 91.5, in Colorado, VS. In 2014 was Nick de runner-up in de Internet Jazz Competition ’Made in NYC’, waar hij optrad tijdens het galaconcert van de finalisten met beroemde artiesten als Randy Brecker en Lenny White. In Duitsland ontving Nick de Miles Award van JazzRockTV voor het combineren van Folk, Jazz, Soul en Pop in een interculturele samenwerking. In januari 2015 tekende Nick bij NiRo Music voor zijn nieuwe album ’Never Was A Doubt’.

Sherman Tan
Sherman Tan, nu woonachtig in Litouwen, is een artiest uit Maleisië, die de wereld heeft rondgereisd om in grote zalen op te treden. Als kampioen van de Hard Rock ’The One’ competitie en finalist voor de Litouwse tv-competitie ’Final 4’ heeft Sherman opgetreden in Japan, Singapore, Indonesië, Thailand, Cambodja, Europa en natuurlijk zijn geboorteland Maleisië. Sherman speelt vele genres: Blues, Country, Funk, Soul en alles op een uiterst soepele manier. Van hem zijn vele optredens te zien op verschillende kanalen, waaronder YouTube.

Nog even in Hoorn
De beide topmuzikanten verblijven nog enkele dagen in Hoorn, waardoor je ze zomaar tegen het lijf kunt lopen. De wereldburgers zijn zeer onder de indruk van onze stad en stellen het zeer op prijs om in gesprek te gaan met de inwoners en met hen op de foto te gaan. Zodra er weer een optreden van hen in ons land zal plaatsvinden zullen ze het ons melden. Dat kan zomaar eens op een groot festival zijn. 

Verslag: Wally Ooms
Foto’s: Wally Ooms en Nick Vintskevich

Nick & Sherman Nick & Sherman
Nick & Sherman vertrek 29 juni vanuit Litouwen Nick & Sherman vertrek 29 juni vanuit Litouwen