Gedempte Appelhaven moet langer wachten op nieuw riool

Door regenwater geteisterde straat wacht nog langer op nieuwe infrastructuur

HOORNGIDS HOORN | De Gedempte Appelhaven in Hoorn, die al lange tijd kampt met ernstige wateroverlast, zal nog langer moeten wachten voordat er een nieuw riool wordt aangelegd. Bij het graven van proefsleuven ontdekte de gemeente dat eerst de gas- en waterleidingen vervangen moeten worden.

Waterschade voor bewoners
Oorspronkelijk zou het nieuwe riool in 2023 worden aangelegd, maar door planningsproblemen werd dit met een jaar uitgesteld. In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Dick Bennis dat de aanleg nu op zijn vroegst eind 2025 of begin 2026 kan beginnen.

Afhankelijk van nutsbedrijven
”Helaas duurt de aanpak van het probleem langer dan verwacht. De gasleiding en gedeeltes van de waterleiding moeten worden vervangen voordat het nieuwe riool kan worden aangelegd. Hiervoor zijn we afhankelijk van de nutsbedrijven”, aldus Bennis.

Hij voegt toe dat de situatie enigszins is verbeterd sinds de gemeente in 2022 een nooduitlaat naar de Appelhaven heeft geopend. Hierdoor ondervinden bewoners geen overlast meer bij hevige regenval.

”De tijdelijke noodmaatregel is dus effectief, maar uiteraard geen definitieve oplossing voor het probleem”, schrijft Bennis. Om de overlast definitief aan te pakken, moet het huidige riool worden vervangen door een hemelwaterriool.

Hoofdpijndossier
De Gedempte Appelhaven is inmiddels een groot hoofdpijndossier geworden. De historische straat ligt in het oude centrum van Hoorn, op een laag punt, waardoor regenwater uit de omliggende straten daarheen stroomt en voor veel overlast zorgt.

Bewoners zijn de constante overstromingen zat en hebben de gemeente opgeroepen tot actie. ”Als ik ergens op visite ga, houd ik buienradar in de gaten. Als het losbarst, ga ik naar huis. Je bent er gewoon niet gerust op”, vertelde een bewoner eerder bij NH.

Bron: NH/WEEFF
Foto’s: Arno Engelbrecht/Aangeleverd

Foto Arno Engelbrech Foto Arno Engelbrech
Bewoners van de Gedempte Appelhaven kregen te maken met enorme waterschade. - Foto Arno Engelbrecht Bewoners van de Gedempte Appelhaven kregen te maken met enorme waterschade. - Foto Arno Engelbrecht