Politie Hoorn waarschuwt voor malafide klusjesmannen

"Ga niet op aanbieding in"

HOORNGIDS HOORN/REGIO | De politie in Hoorn waarschuwt voor malafide klusjesmannen die in de regio actief zijn. Deze mannen bellen aan bij inwoners en bieden hun diensten aan, maar wie op het aanbod ingaat, betaalt uiteindelijk te veel geld voor slecht of niet uitgevoerd werk.

Volgens lokale wijkagenten, die via sociale media alarm slaan, heeft de politie sinds 1 mei meerdere meldingen ontvangen van inwoners die door Engelssprekende klusjesmannen zijn benaderd. ”Zij bieden aan om bijvoorbeeld dakgoten te reinigen, werkzaamheden in de tuin te verrichten of tegels schoon te spuiten met een hogedrukspuit.”

Agressieve toon en intimidatie
De politie benadrukt dat dit om oplichting gaat. Na afloop van de klus is het werk vaak niet of slecht uitgevoerd. Wanneer de klant vervolgens weigert te betalen, deinzen de klusjesmannen niet terug voor intimidatie of afpersing. Ze kunnen zelfs agressief worden, waardoor inwoners bang zijn om te weigeren.

Advies van de politie
De politie adviseert om niet met deze klusjesmannen in zee te gaan. ”Weiger op hun aanbiedingen in te gaan,” luidt het dringende advies. Inwoners die benaderd worden door deze malafide klusjesmannen worden verzocht direct contact op te nemen met de politie.

Hoe herken je een malafide klusjesman?
Malafide klusjesmannen bieden vaak onverwacht hun diensten aan en spreken meestal Engels zonder lokale referenties. Wanneer je hun aanbod niet direct accepteert, kunnen ze een agressieve of intimiderende toon aanslaan. Bovendien vragen ze vaak om contante betalingen en geven ze geen officiële facturen.

Wat te doen als je benaderd wordt?
Als je wordt benaderd door een klusjesman die je niet vertrouwt, ga dan niet op het aanbod in. Betaal niet contant zonder een officiële factuur te ontvangen. Probeer zoveel mogelijk details te noteren over de persoon, zoals hun uiterlijk en eventuele voertuigen of kentekens. Meld het incident direct bij de politie via het telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

De politie benadrukt het belang van alertheid en samenwerking binnen de gemeenschap om deze praktijken een halt toe te roepen. Door meldingen serieus te nemen en verdachte situaties te rapporteren, kunnen inwoners van Hoorn bijdragen aan een veiligere leefomgeving.

Foto: Inter Visual Studio

Foto Inter Visual Studio Foto Inter Visual Studio