Hoornse amendementenregen

Raadsvergadering 27 juni

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Tijdens de vergadering waarin de kadernota en de jaarstukken aan de orde komen, wordt traditiegetrouw een flink aantal amendementen en moties ingediend. De amendementen hebben betrekking op de zeer uitgebreide stukken die bij deze onderwerpen naar voren komen. De te bespreken stukken omvatten meer dan 300 pagina’s. Vaak gaat het om welke prioriteiten je legt bij de verdeling van het (nu aan de orde zijnde) schaarse geld. Waar bezuinig je en waar niet. Daar zijn per fractie verschillende visies op. Dat de uitgebreide informatie goed bekeken is door de twaalf fracties komt naar voren in zeven amendementen.

Amendement A -  Kadernota 2024

De indieners zijn Sociaal Hoorn, Hart van Hoorn, HOE?!, ChristenUnie en Fractie Tonnaer. Omdat er nu nog geen concrete bezuinigingsvoorstellen kunnen worden aangenomen, willen deze fracties een keuze te maken uit de beslispunten die wel kunnen worden vastgesteld en de punten die in november bij de begrotingsdebatten kunnen worden geamendeerd. Het amendement wordt verworpen.

Amendement B - Met elkaar

Hart van Hoorn wil dat de gemeente pas in november structurele maatregelen neemt om het begrotingstekort te dekken. Dan kan pas worden bekeken waar de bezuinigingen worden doorgevoerd. Dit amendement wordt ingetrokken.

Amendement C - Invulling financiële opgave t/m 2026

De indienende fracties zijn CDA Hoorn, D66, VVD Hoorn, Hoorn Lokaal, GroenLinks Hoorn, ÉénHoorn. Zij doen het voorstel om bij de behandeling van de begroting in november een aantal opties te presenteren om het tekort structureel aan te pakken. Dit, omdat nog niet duidelijk is hoeveel het Rijk de komende tijd gaat bijdragen. Het amendement wordt aangenomen.

Amendement D - Steun aan Voedselbank

De ChristenUnie en HOE?! Maken bezwaar tegen het voorstel om nu al uit te spreken de jaarlijkse steun aan de voedselbank te stoppen. De maatregel over de voedselbank dient op de ‘oranje lijst ‘ te komen. Het amendement moet worden gezien als een signaal om aan te geven dat de zaak belangrijk is. Het amendement wordt verworpen.

Amendement E - Voor Een Mooie Stad

De ChristenUnie hoopt met een amendement het bezuinigingsvoorstel over VEMS (Voor Een Mooie Stad) te schrappen. Het amendement wordt ingetrokken.

Amendement F - Bezuinigingsmaatregel ‘Sluiten kinderboerderij De Waalrakkers’

Hart van Hoorn vreest dat de bezuinigingen de sluiting van Kinderboerderij ‘De Waalrakkers’ zullen bewerkstelligen. Zij hopen op steun om dit te voorkomen. Het amendement haalt het niet.

Amendement G - Openbare bekendmakingen

Hart van Hoorn vindt het wegbezuinigen van het publiceren van de openbare bekendmaking in Stadsnieuws een slechte zaak. Dit amendement haalt het niet.

Foto: Gemeenteraad Still Webcast Gemeente Hoorn
Foto Geld: Wikipedia

Gemeenteraad 27 juni 2024 Gemeenteraad 27 juni 2024
Foto Wikipedia - Alles draait om geld Foto Wikipedia - Alles draait om geld