Algemene beschouwingen - Gemeenteraad [interview met Chris de Meij (HvH)]

Raadsvergadering 27 juni

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De fractiewoordvoerders krijgen tijdens de vergadering over de kadernota en de jaarstukken wat ruimer de mogelijkheid om hun visie op de stukken te laten horen en een toekomstperspectief te schilderen.

Arnica Gortzak (HOE) neemt de aftrap en noemt de kadernota een uitdaging. Ze voorziet forse bezuinigingen die de burgers zullen treffen. Om dit het hoofd te kunnen bieden bepleit zij samenwerking en sociale cohesie. Ze wil de kadernota niet gebruiken om nu al te besluiten zaken aan te pakken die geld gaan kosten. Zij wil dat pas in november doen, wanneer de financiële keuzes moeten worden gemaakt.

De financieel harde klappen worden ook voorzien door Niek Heijne (D66). Zijn fractie verhoogt liever de gemeentelijke belastingen dan dat er gesneden gaat worden in de huidige voorzieningen. Hogere parkeergelden zouden de toegangstunnel in de Poort van Hoorn beter mogelijk maken. Verhogingen van OZB-belastingen zullen mooie voorzieningen overeind kunnen houden en zo de teloorgang van de glorie van de stad kunnen voorkomen. Zie bijdrage van D66 (https://www.hoorn-online.nl/hoorngids/Bijdrage fractievoorzitter D66 Hoorn over de Kadernota 2024 en Jaarstukken 2023.pdf).

Hart van Hoorn heeft zich al eerder niet kunnen vinden in de financiële plannen van het huidige college. Er worden struisvogelargumenten gebruikt, waarmee weinig wordt opgelost. Woordvoerder Chris de Meij wil dat de gezinnen gespaard blijven van de gevolgen van bezuinigingen. Geld dat je niet hebt, kun je niet uitgeven vindt de fractie. Hij ziet oplossingen voor diverse problemen zoals woningbouw in de buurgemeenten. Voorts worden een aantal problemen opgesomd die ook via adviezen in amendementen kunnen worden aangepakt.

Gesprek met fractievoorzitter Chris de Meij (Hart van Hoorn) over bezuinigingen:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (7.01 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met raadslid Chris de Meij 27-06-2024.mp3)

Rob Droste (VVD) vraagt o.a. aandacht voor de burgers die niet goed kunnen meedoen. Daar mag in het nieuwe deel van het stadhuis rekening worden gehouden. Zijn fractie wil ook ruimte voor de ondernemers bij voorstellen om de plannen voor de binnenstad te ontwikkelen. De VVD wil liever kritisch kijken naar de uitgaven van de gemeente dan naar mogelijkheden om gemeentebelastingen te verhogen.

Sociaal Hoorn laat via Kholoud Al Mobayed de mening horen over de komende bezuinigingen. Ze is niet blij met de invulling van de oranje en blauwe lijsten. Ze hoopt op meer algemene informatie over de uitgangspunten die aan de keuze vooraf gaat. Het sociale domein is de fractie dierbaar. De keus voor meer sociale huurwoningen hoort bij de wensen van deze fractie, ook in de Poort van Hoorn. De overheid moet de menselijke maat vasthouden.

Roy Drommel geeft aan hoe GroenLinks in de politiek van Hoorn staat. Samen een stadsbestuur realiseren is niet eenvoudig. Inclusie is verrijking, stelt hij en hij gaat verder met de problemen die in onze samenleving moet worden getackeld. Er is een groep die moeite heeft met rondkomen. Daar zijn meer problemen te zien. Kijk vooral naar de inkomstenkant van de stadsbewoners wanneer oplossingen gezocht worden. Hij noemt diverse oplossingen die nu nog niet kunnen worden gerealiseerd, maar wel deel uitmaken van de toekomstdroom van GroenLinks. Wanneer per Hoorns gezin maandelijks een bijdrage gevraagd kan worden in de orde van grootte van een Netflix-abonnement zijn er geen zorgen meer over de financiële problemen die op de gemeente afkomen.

Roger Tonnaer (van gelijknamige fractie) hoopt dat in de nieuwe raadzaal goede besluitvorming zal plaatsvinden. Hij noemt de verbouwing van het Westfries museum een mislukking. Hij bepleit een vervanging van de huidige organisatie achter het museum. Hoorn kan straks alleen nog bouwen in de omliggende gemeenten. Hij volgt een eigen lijst van mislukte operaties die door de gemeente zijn uitgevoerd. Hij stelt voor alle collegeafspraken af te zeggen om zo ruimte te krijgen voor nieuw en beter beleid waarvoor hij ook enkele voorstellen doet. In de ingediende motie komt zijn voorstel om voor het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk gesprekken te voeren met gemeenten in Westfriesland, de provincie en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Zie bijdragen van Fractie Tonnaer: Uitgesproken bijdrage (https://www.hoorn-online.nl/hoorngids/Raadsvergadering 27 juni 2024 Bijdrage Fractie Tonnaer.pdf), Motie van Fractie Tonnaer (https://www.hoorn-online.nl/hoorngids/Motie, ontwikkeling en bouw nieuwe woonwijk Fractie Tonnaer 27-06-2024.pdf), Mening van Fractie Tonnaer (https://www.hoorn-online.nl/hoorngids/Mening Fractie Tonnaer over kadernota 2024.pdf).

Inbreng CDA fractie: klik_hier (https://www.hoorn-online.nl/hoorngids/Inbreng CDA Hoorn Kadernota 2024 en Jaarstukken 2023.pdf)

Foto’s: Peter Ursem en still Webcast Gemeente Hoorn

Niek Heijne D66 Niek Heijne D66
Roy Drommel GL Roy Drommel GL
Kees Maas CU Kees Maas CU
Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer