Algemene beschouwingen – College van B&W [interview met wethouder Axel Boomgaars]

Gemeenteraadsvergadering 27 juni

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De leden van het college reageren op de suggesties die de twaalf fracties hebben ingebracht tijdens de algemene beschouwingen over de kadernota en de jaarstukken. Zij geven ook hun visie op de ingediende amendementen.

De wethouder over de financiën, Axel Boomgaars, wijst weer op de zware bezuinigingen die het Rijk in petto heeft en waar, ondanks tegengeluiden vanuit de VNG, weinig positieve wendingen over gemeld kunnen worden. Hij wil de raad graag ter wille willen zijn wat hun wensen betreft, maar zijn mogelijkheden zijn helaas beperkt. De oranje lijst kan niet alle onderwerpen van de blauwe lijst opnemen. De werkelijkheid dwingt de gemeente om nu al duidelijk te maken dat er zaken zijn die nu al niet meer op de begroting zullen drukken, omdat er door het college geen dekking voor gevonden is. Er is in het gemeentehuis een groeiend besef van zaken die moeten worden aanbesteed. De maatschappelijke impact van de blauwe lijst is over het algemeen niet groot, want het betreft grotendeels snijden in eigen vlees. Het intrekken van subsidies voor organisaties of verenigingen worden geleidelijk ingevoerd.

Gesprek met wethouder Axel Boomgaars over gemeentelijke financiën:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.34 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met wethouder Axel Boomgaars 27-06-2024.mp3)

Wethouder René Assendelft brengt informatie over een aantal gestelde vragen. De toeristen die via de witte vloot naar Hoorn komen betalen gewoon de vaste bijdrage als toeristenbelasting. Er is een investeringskrediet aangevraagd voor het aanleggen van de tunnel. Toch staat de toegangsweg nog op de oranje lijst.

Karin Hakhoff is de wethouder die iets kan verduidelijken over de voedselbank. Jaarlijks wordt meegewerkt aan een fondswervingsactie van de Rotary. De gemeente slaat voor de medewerkers van de gemeente een decemberaanbieding in en zo wordt bijgedragen aan de Voedselbank. De voedselbank wil niet afhankelijk zijn van bijdragen van de overheid. Het voorstel om de vaste bijdrage van de gemeente aan de voedselbank te stoppen blijft op de blauwe lijst staan.

Wethouder Dick Bennis kondigt aan met een aantal acties te starten om de toegankelijkheid van de stad te verbeteren. De digitale toegankelijkheid van diensten van de gemeente wordt aangepakt. Externe deskundigheid zal worden verminderd, maar niet alles is nog rond. Toch blijft het inhuren af en toe niet te vermijden. De rioleringswerkzaamheden gaan zoveel mogelijk met werk met werkaanpak. Ook op andere projecten wordt daar op die manier aan gewerkt. Het idee om nog even steun te verlenen aan het project Voor Een Mooie Stad omarmt hij. Wanneer weer subsidie nodig is, kan de organisatie weer subsidie aanvragen. De sluiting van de Kinderboerderij in De Grote Waal is na veel overleg voorgesteld. De gebouwen zijn oud en de opleiding van medewerkers en het lage bezoekersaantal zijn de redenen om tot plaatsing op de blauwe lijst te komen.

Ook wethouder Marjon van der Ven geeft antwoord op een aantal onderwerpen. Buiten de grenzen van Hoorn woningbouw voor Hoorn realiseren gaat niet zomaar. Ze kan wel uitleggen dat er met alle gemeenten en met de provincie wordt gesproken over woningbouw in de regio. Gemeentegrenzen verleggen is niet aan de orde. Geluiden vanuit enkele Hoornse fracties over Hoornse woningbouwplannen zijn niet altijd goed gevallen bij buurgemeenten. Bij bouwplannen langs drukke wegen worden gezondheidsvragen meegenomen en er worden maatregelen genomen. Over woningdelen komen gesprekken met Intermaris. 

Wethouder Arthur Helling kondigt een informatiesessie aan over het warmtenet in september. Het centrummanagement is opgestart en werkt zich in en bouwt aan vertrouwen bij de binnenstadondernemers. Er komt ook een evaluatie over het horecabeleid en daar komen voorstellen over. Met ondernemers bij het Zevenhuis is een vruchtbaar gesprek geweest en hij heeft goede hoop op nuttige ontwikkelingen.

Tenslotte licht burgemeester Jan Nieuwenburg toe wat er gebeurt op gebied van politiezaken. Er loopt een aanvraag over de uitbreiding van het aantal BOA’s. De aanpak van fatbikeberijders is een landelijke kwestie en hij houdt de raad op de hoogte. De handhaving wat betreft de fatbikes is niet eenvoudig, maar men is er hard mee bezig. De bekendmakingen via Stadsnieuws blijven overeind, maar er is wel een keuze over wat daar te zien is. Over de bereikbaarheid van de website kondigt hij verbeterstappen aan. Er wordt op dit moment een groot bereik gehaald.

De jaarrekening wordt door de raad goedgekeurd. De kadernota krijgt een flinke raadsmeerderheid mee.

Foto’s: Peter Ursem, Wally Ooms, Still Webcast gemeente Hoorn

Wethouder Axel Boomgaars___ Wethouder Axel Boomgaars___
Wethouder Axel Boomgaars__ Wethouder Axel Boomgaars__
Wethouder René Assendelft___ Wethouder René Assendelft___
Wethouder Dick Bennis Wethouder Dick Bennis
Wethouder Marjon van der Ven___ Wethouder Marjon van der Ven___
Wethouder Karin Hakhof_f Wethouder Karin Hakhof_f
Wethouder Arthur Helling Wethouder Arthur Helling