Copernicus leerlingen ontwerpen Poort van Hoorn

27-06-2024

HOORNGIDS HOORN | Tijdens Project Stad hebben mavo 3-leerlingen van Copernicus SG een deel van het stadsvernieuwingsproject ’Poort van Hoorn’ ontwikkeld. In april kregen ze op het gemeentehuis de opdracht om een ontwerp te maken, waarbij ze rekening moesten houden met diverse aspecten zoals woningtypen (omvang, koop, huur, etc.), bevolkingssamenstelling, energievoorziening, infrastructuur, duurzaamheid, groen, openbare ruimte en extreem weer. 

In de eerste weken hebben de leerlingen een aantal gastcolleges gehad waarin hele praktische informatie met de leerlingen werd gedeeld. Deze informatie diende als basis voor het schrijven van een verslag waarin zij hun keuzes toelichtten.

Gastlessen
In de weken die daarop volgden kregen de leerlingen een aantal gastlessen die in het teken stonden van energie, duurzaamheid, verkeer, boven- en ondergrondse infrastructuur. Deze gastlessen werden door medewerkers van de gemeente verzorgd en dienden gebruikt te worden als bron voor de verdere uitwerking van het ontwerp en de verslaglegging hiervan. Een deel van de lessen Nederlands is in deze weken gebruikt om te werken aan vaardigheden als samenwerken, overleggen, vergaderen, notuleren en het interviewen van mogelijke bewoners van de nieuwe wijk om zo informatie te verkrijgen over hun woonwensen.  

Maquette
Het uiteindelijke resultaat is een maquette met een bijbehorend verslag waarin de leerlingen met hun groepje het ontwerp vormgeven en theoretisch onderbouwen. Dit wordt beoordeeld en afgerond met een cijfer. Ook presenteren de leerlingen hun ontwerp in het Engels en krijgen ze een cijfer voor hun spreekvaardigheid.

Vakoverstijgend project
De vakken aardrijkskunde, economie en natuurkunde boden ruimte voor een vakoverstijgend project, waardoor leerlingen betekenisvoller onderwijs ontvingen en theorie aan de praktijk konden koppelen. Bij de ontwikkeling van het project is ook rekening gehouden met burgerschapsvorming en de ontwikkeling van digitale, sociale en rekenvaardigheden. Daarnaast werd tijdens de lessen Nederlands en Engels specifiek aandacht besteed aan de ontwikkeling van taal- en presentatievaardigheden.

Presentatie
Op vrijdag 5 juli zullen één of twee projectgroepjes hun ontwerp presenteren in de raadzaal van het Hoornse gemeentehuis. Belangstellenden zijn welkom om 11.00 uur op het gemeentehuis.

Bron: Copernicus
 

De start in het gemeentehuis De start in het gemeentehuis
Copernicus leerlingen werken aan project Poort van Hoorn Copernicus leerlingen werken aan project Poort van Hoorn