Laatste kans voor inschrijving Hoornse kunstwedstrijd

Alles is in beeld te vangen: Je ziet het pas, als je het door hebt

HOORNGIDS HOORN | Nog tot en met komende zondag 30 juni kun je je inschrijven voor de Hoornse Kunstwedstrijd ’De stad verrast!’ Iedereen kan meedoen, schrijf je in en wie weet win jij de hoofdprijs van €1000,-. Inleveren van je werk kan tot 3 september dus nog alle tijd om de stad te verkennen en jouw kijk op het Hoornse erfgoed te laten zien.  

De stad verrast! is een kunstwedstrijd die de grenzen verkent tussen kunst en erfgoed die dit jaar voor de eerste keer wordt gehouden en waaraan iedereen mee mag doen. De wedstrijd daagt je uit om op een andere wijze naar het Hoornse erfgoed te kijken en dat vast te leggen in kunst. Of het nu een tekening, schilderij, beeldende kunst of video is, het mag allemaal. Laat je inspireren door authentieke elementen in de breedste zins des woord in de stad Hoorn. De inspiratie kan komen van een monumentale voordeur, een gevelsteen, het silhouet van de binnenstad, de rijke schaduw van een kroonlijst tot de vrouwelijke lijnen van een boeg van de bruine vloot. 

Je ziet het pas, als je het door hebt
Het thema dit jaar is ‘De duivel zit in het detail’: ‘Je ziet het pas, als je het door hebt’. Deze Cruijffiaanse wijsheid gaat zeker op voor een prachtige historische binnenstad als die van Hoorn. Die zit vol met prachtige en verrassende details, die je pas opvallen als je goed je ogen de kost geeft of wanneer je er door anderen op gewezen wordt. Voor jou als beeldend kunstenaar die uitdaging. Welke details in de historische binnenstad raken jou, strelen je blik of roepen sterke associaties bij je op? Met welk detail wil jij de kijker verrassen, zodat die nooit meer op een andere manier naar de binnenstad zal kijken? Welke prikkelende duivel zie jij in al die details?

Expoost
In een speciale tentoonstelling in cultuurweekend Hoorn worden alle ingezonden kunstwerken geëxposeerd in Expoost, de expositieruimte in de Nieuwsteeg. Daar zijn de werken te zien vanaf de feestelijke opening op 7 september t/m 6 oktober. Zowel het publiek als een vakjury kunnen nomineren: de winnaars worden bekendgemaakt tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september. De prijs van de vakjury is €1000,00. Bovendien krijgt de winnaar een persoonlijke expositie in het voorjaar van 2025. De winnaar van de vakjury prijs krijgt in het voorjaar van 2025 een overzichtstentoonstelling in de Boterhal van zaterdag 17 mei t/m zondag 1 juni. De publieksprijs bestaat ook uit €1000. 

Boterhal
Doe mee, meld je nu aan bij kunstenerfgoed@oudhoorn.nl en wie weet win jij die hoofdprijs van €1000,- en een persoonlijke expositie in de Boterhal. Aanmelding is verplicht.
Alle details van de wedstrijd, het reglement, zijn te vinden op de website van de Vereniging Oud Hoorn. Het reglement is ook af te halen op dinsdag en donderdag tussen 10 en 16 uur en op zaterdag tussen 10 en 14 uur bij de Vereniging Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22 in Hoorn. Voor meer info, zie de homepage van Oud Hoorn: www.oudhoorn.nl .

Bron: Oud Hoorn
Afbeelding: werk van Jan Floris Swagerman

Munnickenveld - werk van Jan Floris Swagerman Munnickenveld - werk van Jan Floris Swagerman