Het is tijd voor vrouwelijk leiderschap

26-06-2024

HOORNGIDS REGIO | Op zaterdag 29 juni viert het Nationaal Comité Veteranendag voor de 20e keer de Nederlandse Veteranendag. In aanloop naar de 20e editie verschijnt er wekelijks een bijzonder verhaal dat symbool staat voor één van de twintig edities.

Voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag Jaap Smit: “We willen deze verhalen vertellen om onze veteranen de waardering en erkenning te geven die ze vaak missen, maar wel verdienen. Voor de twintigste Veteranendag wilden we dan ook stilstaan bij een paar bijzondere veteranen die de afgelopen jaren ook veel voor Veteranendag en andere veteranen hebben betekend.”

Sandra Keijer
Eén van de twintig geportretteerde veteranen is de Amsterdamse veteraan Sandra Keijer. Sandra koos bewust voor een ‘mannelijk beroep’, maar leerde het belang van vrouwelijkheid kennen binnen Defensie, de politie en de samenleving. Na een lange politiecarrière, maakte ze de overstap naar de Koninklijke Marechaussee. Ze reisde de wereld over voor VN-missies en maakte zich hard voor de positie van gemarginaliseerde groepen. Inmiddels is Sandra directeur Kennis, Strategie en Innovatie bij de Koninklijke Marechaussee.

Afghanistan
Toen ze, na 22 jaar bij de politie gewerkt te hebben, werd benaderd om naar de Koninklijke Marechaussee over te stappen, was de keuze dan ook snel gemaakt. Ze werd vanuit de VN als politieadviseur uitgezonden naar Afghanistan: “Ik liep al jaren met een wapen op mijn rechterheup, dus ik moest even wennen aan het idee dat ik daar ongewapend zou zijn. Uiteindelijk ervaarde ik dat dat juist goed werkte. Natuurlijk loop je risico, maar de mensen weten ook dat je ongewapend bent. Dan kom je heel anders binnen en maak je veel makkelijker contact.”

Jaarlijks evenement
Veteranendag is een jaarlijks evenement in Den Haag, waarbij stil wordt gestaan bij de inzet van alle Nederlandse veteranen, nu en in het verleden. De dag, die dit jaar op 29 juni plaatsvindt, bestaat onder andere uit een ceremonie in de Koninklijke Schouwburg, een nationaal defilé, een medaille-uitreiking en verschillende activiteiten op het Malieveld. Voor veel veteranen en bezoekers is deze dag een bijzondere traditie, waar veel waarde aan wordt gehecht. 

De Nederlandse Veteranendag
Sinds 2005 organiseert het Nationaal Comité Veteranendag op de laatste zaterdag van juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Daarnaast voert men een permanente publiciteitscampagne om de erkenning en waardering voor veteranen in Nederland te vergroten. Daarbinnen ondersteunt men initiatieven van, voor en door veteranen. In gemeenten en op scholen, zoals bij lokale veteranendagen en met schoolconcerten. Verder promoot men de Witte Anjer als nationaal symbool van erkenning en waardering voor veteranen.
 
Bron: Nationaal Comité Veteranendag
Foto: Joni Israeli

Sandra Keijer Sandra Keijer