Presentatie boek 'Kraken in Hoorn' 6 juli in Mariakapel

25-06-2024

HOORNGIDS HOORN | Weinigen weten dat er in de tweede helft van de twintigste eeuw maar liefst 63 panden in Hoorn zijn gekraakt. In het boek Kraken In Hoorn heeft de auteur Dirk Beemster alle kraakacties en de alternatieve jongerenbeweging van uit die tijd (hippies, krakers. provo’s en actievoerders) beschreven. Het boek van 125 pagina’s is verrijkt met talloze beelden uit die roerige tijd.

Zaterdag 6 juli vinden er in de Mariakapel aan de Korte Achterstraat in Hoorn van 14.00 – 16.00 uur feestelijke activiteiten plaats: Jack van Es, voorzitter  van de Bas Baltus Publicatie Stichting, presenteert het boek Kraken in Hoorn aan Marjon Van der Ven, de wethouder van huisvesting van de gemeente Hoorn en aan Christiaan Heydenrijk, een vooraanstaand lid van de kraakbeweging destijds. 

Muziek en beelden
Vervolgens wordt de middag gevuld met muziek en beelden. De muzikanten (Maurits Fondse, Britta Maria en hun dertienjarige zoon en drumtalent Herman) brengen het lied ‘De Jaren Zestig’ van Jan Boerstoel en twee protestsongs van Bob Dylan ten gehore.
In de ontvangstruimte van de Mariakapel draait een doorlopende PowerPointPresentatie met meer dan 100 beelden uit die tijd. In CinemaPerdu wordt de film DROP (45 minuten) getoond. Maar ongetwijfeld het mooiste van de middag is de ontmoeting van menen, die elkaar misschien al vijftig jaar niet gesproken of gezien hebben.
Het boek Kraken in Hoorn is op de feestdag verkrijgbaar. De auteur Dirk Beemster signeert. Daarna is het boek  te verkrijgen bij boekhandel Stumpel op het Grote Noord en in de winkel van Oud Hoorn op Onder de Boompjes.

Foto Henk Zijm: Christiaan Heydenrijk wordt bij de ontruiming door de politie uit het kraakpand DROP gedragen

Christiaan Heydenrijk, 18 oktober 1985 Christiaan Heydenrijk, 18 oktober 1985