Dolfijn: nieuwe aangepaste zeilboot voor Sailwise

Golfende grootvaders doneren zeilboot voor kinderen met een beperking

HOORNGIDS REGIO | Op het complex van de Westfriese golfbaan in Westwoud mocht vandaag de stichting Sailwise een aangepaste zeilboot op feestelijke wijze in ontvangst nemen van de stichting Old Grand-Dad Club Nederland (OGD). Gelijktijdig werd de naam van de boot onthuld en had de prijswinnende bedenker ervan de mogelijkheid de naam te onthullen: Dolfijn. Beide stichtingen bestaan 50 jaar en in het kader van dit jubileumjaar overhandigden de grootvaders dit fraaie cadeau aan directeur Renske Rietbergen van stichting Sailwise. 

De OGD steunt met name projecten op het gebied van sport, spel en beweging voor jongeren met een beperking en daar past deze nieuwe aangepaste zeilboot helemaal bij. Stichting Sailwise organiseert actieve watersportvakanties voor kinderen en volwassenen met een beperking. 

Old Grand-Dad Club Nederland (OGD) 
Vandaag werd in Westwoud ook de regiowedstrijd in de regio Noordwest van OGD gespeeld. Tijdens deze wedstrijd konden de spelers zich plaatsen voor de landelijke finale en een kans maken op de titel ’Old Grand-Dad 2024’. Sinds de oprichting zijn er inmiddels meer dan 120 clubs met een OGD-afdeling met ruim 6.000 golfende grootvaders, verspreid over heel Nederland. Om donateurs te werven en te behouden organiseert de OGD jaarlijks golfwedstrijden, waarbij de golfende grootvaders gestimuleerd worden om te doneren. In dit jubileumjaar heeft de OGD ervoor gekozen om enkele grotere projecten te steunen. De zeilboot voor SailWise is er daar een van. 

Ontzettend blij
SailWise is ontzettend blij met deze donatie, want de Enkhuizer stichting heeft voor haar rolstoeltoegankelijke watersporteiland Robinson Crusoe in de Loosdrechtse Plassen dringend behoefte aan een nieuwe Hansa zeilboot. Directeur Renske Rietbergen: “De Hansa is een stabiele, maar toch sportieve kleine zeilboot die erg geschikt is voor kinderen met een beperking. In deze boot kunnen de kinderen met twee personen zeilen. Ze zitten naast elkaar en kunnen vanaf die plek alle lijnen voor de zeilen en het roer bedienen. Kinderen die normaal gesproken gebruikmaken van een rolstoel, kunnen vanuit hun rolstoel met een tillift in de zeilboot worden geplaatst. De stoeltjes bieden voldoende stabiliteit aan de kinderen en indien nodig kunnen ze nog steviger zitten door middel van speciale kussens en een hoofdsteun. Heel bijzonder aan deze boot is verder dat deze ook door middel van een joystick handmatig bestuurd kan worden, maar ook met de kin of de mond. Op deze manier kunnen zelfs kinderen die door hun beperking hun handen of armen niet kunnen gebruiken, toch zelfstandig met deze boot zeilen. Echt heel bijzonder.“

Watersporteiland
Het watersporteiland Robinson Crusoe heeft vier boten van dit type, waarvan de oudste dringend aan vervanging toe is. Jaarlijks komen veel scholen voor speciaal onderwijs naar het watersporteiland om hun kinderen te laten kennismaken met de watersport en hun grenzen te laten verleggen op het water. De overhandiging van de nieuwe zeilboot vormde dan ook het hoogtepunt van de dag. Dankzij de Old Grand-Dad Club Nederland kan stichting Sailwise weer jaren probleemloos het water op met kinderen die het verdienen om kennis te maken met de watersport.

Verslag en foto: Wally Ooms

Dolfijn, nieuwe aangepaste zeilboot voor stichting Sailwise Dolfijn, nieuwe aangepaste zeilboot voor stichting Sailwise