Sportevenement Ironman Westfriesland uiterst succesvol verlopen

"Zwem alsof een haai je op de hielen zit"

HOORNGIDS REGIO | Sportevenement Ironman Westfriesland is weer achter de rug. De triatlon waarbij duizenden deelnemers aan de start stonden kende ditmaal het Hoornse Stadsstrand als centrale omgeving en aldaar was ook de finishlocatie. Op het complex van Hollandia waren de zogeheten wisselzones en de start was ditmaal bij het Baatland, alwaar de deelnemers ter aanmoediging te horen hadden gekregen dat ze moesten zwemmen alsof een haai ze op de hielen zat.

Er verschenen als te doen gebruikelijk weer vele nationaliteiten aan de start. Triatleten uit de hele wereld volbrachten de uitputtende tocht om uiteindelijk te finishen op de rode loper bij het Stadsstrand. De tijden van de deelnemers aan de verschillende onderdelen worden bijgehouden middels een chip die ze aan de enkel dragen. Moe maar voldaan hadden ze er in de loop van de middag stuk voor stuk 1,9 kilometer zwemmen op zitten, aansluitend 90 kilometer fietsen door het Westfriese landschap om daarna nog eens 21,1 kilometer hard te lopen om te finishen op het Stadsstrand, alwaar foto’s konden worden gemaakt van de sportieve helden. 

Huldiging
Bij de huldiging aan het eind van de middag op het Stadsstrand mochten vele succesvolle atleten het podium betreden. In verschillende leeftijdscategorieën kwamen de drie bovenste plaatsen op het ereschavot. Oplopend van heel jong tot zelfs een categorie senioren boven 70 jaar. Bij de categorie 60-64 jaar mocht de 64-jarige Bruno Achard uit Lyon vanwege zijn uitstekende prestatie (4 uur en 55 minuten over alle onderdelen) het podium betreden. Voorwaar een prestatie waar je eerbiedig voor kunt buigen.
Met deze aimabele man uit Frankrijk raakten we na afloop in gesprek. In zijn eigen land had hij er een langdurige voorbereiding op zitten en ook rustperiodes ingelast om overbelasting te voorkomen. De uiterst sportief ogende Fransman bleek deelnemer te zijn aan verschillende runs van Ironman, waar ook ter wereld. Nadat bij de prijsuitreiking alle categorieën aan bod waren gekomen werden de zogeheten ’slots’ uitgedeeld. Een slot is een verzekerd startbewijs voor een volgende editie van Ironman elders in de wereld. Ook Bruno Achard behoorde tot de gelukkigen die een slot in ontvangst mochten nemen, welke vorm van waardering hij zeer op prijs stelde. Hij had voor de editie in Nederland zijn intrek genomen in hotel Van der Valk, waar hij de ochtend na de zware triatlon met een huurauto direct weer vertrok naar Schiphol om rechtstreeks terug te kunnen keren naar zijn woonplaats Lyon.

Parkeren
Over het parkeren en de vele afsluitingen zal ongetwijfeld nog heel lang nagepraat worden. Vrijwel alle internationale deelnemers kennen de weg niet in Hoorn, zijn daarover klaarblijkelijk niet goed bijgepraat en ondanks de aanwezigheid van vele verkeersregelaars leidde dat dan ook tot vele bekeuringen, waarvan velen hopen en verwachten dat die uiteindelijk in de prullenbak verdwijnen. Gastvrijheid is immers veel belangrijker dan het over de rug van onwetenden innen van boetes. 

Volgend jaar wederom in Westfriesland
De organisatie kan terugzien op een wederom geslaagd evenement. Met uitstekend weer, vele duizenden toeschouwers bij de verschillende onderdelen en weinig uitvallers. Ironman zal dan ook volgend jaar weer plaatsvinden in Westfriesland en daarvoor zijn nu al voorbereidingen getroffen. Hoorn zal weer het centrale punt zijn en vanwege het succesvolle verblijf op het Stadsstrand zal dat hoogstwaarschijnlijk ook volgend jaar weer de centrale locatie worden. De datum staat in ieder geval al vast: 22 juni 2025.

Verslag en foto’s: Wally Ooms
Foto 1: De winnaars op het podium
Foto 2: Bruno Achard na ontvangst van het ’slot’

Ironman 2024 podium Ironman 2024 podium
Ironman 2024 Bruno Achard Ironman 2024 Bruno Achard