Zien: dit was de vijfde editie van de Ironman in West-Friesland

Bekijk de sfeerreportage van Omroep WEEFF

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Dit weekend was de karavaan van de Ironman wéér in West-Friesland neergestreken, alweer de vijfde editie. Vanochtend om 7.00 startten duizenden atleten aan hun halve of kwart triatlon. Met 25 nationaliteiten onder de deelnemers, waren er ook langs de kant vele talen te horen. Vanuit de haven in Hoorn verspreidden de sporters zich door een groot deel van West-Friesland.

Waar de Hoornse haven vaak op zondagochtend rustig ontwaakt, klonken nu opzwepende beats en een Engelstalige spreekstalmeester. Klokslag 7.00 duiken de eerste van de duizenden atleten het water in. Het begin van hun zwem-, fiets- en hardloopevenement.

De toegestroomde fans verdringen zich in de Vluchthaven in Hoorn om de zwemmers op de fiets te zien stappen. Op veel andere plekken is meer ruimte voor toeschouwers, die ook nog eens van het perfecte weer genieten.

Buiten de haven is het nog rustig in Hoorn. Een bewoner die net uit zijn nachtdienst komt, snapt niet waarom zijn straat nu al is afgesloten. Met piepende banden rijdt hij de Liornestraat weer af, als verkeersregelaars het dranghek weer terugplaatsen. 

Door heel West-Friesland zijn 150 verkeersregelaars aan het werk geweest om alle overgangen van het 90 kilometer lange fietsparcours te bewaken.  

Het Hoornse stadsstrand is de plek waar de hardlopers over de finish komen. Alsof het strand speciaal voor deze plek is ontworpen, rennen de atleten eerst tweemaal een rondje. De familie die de deelnemers heeft kunnen volgen op een app, staan daar op hun bezwete sporters te wachten om ze feestelijk te onthalen.


Bron: WEEFF / Sander Huisman
Foto en Video: WEEFF

IRONMAN 70.3 West-Friesland IRONMAN 70.3 West-Friesland