Vaccinatiegraad blijft zorgelijk, maar Noord-Holland-Noord toont verbetering

23-06-2024

HOORNGIDS REGIO | Het RIVM heeft het rapport ’Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland verslagjaar 2024’ uitgebracht. De cijfers voor de regio Noord-Holland-Noord (NHN) laten een gemengd beeld zien. Hoewel de vaccinatiegraad bij zuigelingen licht is gestegen, is deze bij kleuters, schoolkinderen en adolescenten verder gedaald. Een positieve noot is de aanzienlijke toename van het aantal zwangere vrouwen dat zich heeft laten vaccineren tegen kinkhoest. Desondanks blijft de vaccinatiegraad in de regio zorgwekkend laag, wat GGD Hollands Noorden zorgen baart.

Belangrijkste bevindingen in NHN
In Noord-Holland-Noord is de vaccinatiegraad voor zuigelingen en kleuters, ondanks een algemene daling, nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde. Het percentage kinderen dat op de leeftijd van 2 jaar volledig is gevaccineerd, is gestegen naar 86,7%. Voor oudere leeftijdsgroepen daarentegen, blijft de vaccinatiegraad lager dan het landelijk gemiddelde. Bij 10-jarigen is er een opvallende daling in de vaccinatiegraad voor DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen, rodehond), met respectievelijke percentages van 77,5% en 77,3%. Ook bij 15-jarigen is een daling te zien in de vaccinatiegraad tegen meningokokken, die nu op 61,6% ligt. Positief is echter dat het aantal tieners dat is gevaccineerd tegen HPV (humaan papillomavirus) een stijging vertoont. Daarnaast is het aantal zwangeren dat zich heeft laten vaccineren tegen kinkhoest gestegen tot iets boven het landelijk gemiddelde.

Anonieme vaccinaties buiten beschouwing
Vaccinaties waarvoor geen toestemming is gegeven om de gegevens door te geven aan het RIVM, zijn niet meegenomen in de analyse. Dit betekent dat de gepubliceerde percentages een kleine onderschatting kunnen zijn van de werkelijke vaccinatiegraad in NHN.

Actieplan om vaccinatiegraad te verhogen
Sinds midden 2023 voert GGD Hollands Noorden een actieplan uit om de vaccinatiegraad te verhogen. Vanaf 2024 zijn gemeenten in de regio actief betrokken. Er zijn verschillende initiatieven genomen, zoals online informatiebijeenkomsten, communicatie via sociale media, verbeterde aanmeldprocedures en samenwerking met kinderopvang, onderwijs en medische professionals. De effecten van deze acties zullen pas zichtbaar zijn in de rapportage van 2025.

Belang van vaccinaties
Een hoge vaccinatiegraad beschermt niet alleen gevaccineerde kinderen, maar helpt ook de verspreiding van ziektes te beperken, waardoor ook niet-gevaccineerde personen beschermd worden. Recente uitbraken van mazelen, bof en een toename van kinkhoest in Nederland onderstrepen het belang van vaccineren.

Gezondheidsatlas en regiorapport
Binnenkort zijn de vaccinatiegraadcijfers op regionaal en gemeentelijk niveau beschikbaar via de Gezondheidsatlas (https://gezondnhn.nl/dashboard/dashboard/preventie-en-zorg) van de GGD. Na de zomer verschijnt het Regiorapport Vaccinatiegraad RVP NHN 2023, gebaseerd op het landelijke RIVM-rapport, met gedetailleerde gemeentelijke cijfers. Dit rapport wordt naar gemeenten verspreid en zal ook op de GGD-website te vinden zijn.

Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma is beschikbaar via de website van het RIVM. (https://rijksvaccinatieprogramma.nl/)

Foto: Wikipedia. Fotograaf: Jim Gathany - Deze media is afkomstig van de Centra voor ziektebestrijding en -preventie’s Beeldbank volksgezondheid (PHIL), met identificatienummer ’#5404 (Public domain).

Vaccinatiegraad is laag Vaccinatiegraad is laag