De langste dag als een lichtpunt in de tijdschaos

Column van Evert A. van Hoorn

HOORNGIDS COLUMN | De langste dag van het jaar. Het klinkt bijna als een contradictie in een tijdperk waarin de dagen steeds korter lijken te worden. Niet letterlijk, maar figuurlijk, want onze agenda’s barsten uit hun voegen en rust is een schaars goed geworden. Toch komt er elk jaar weer dat ene moment op 21 juni waarop de natuur ons een welverdiende pauze biedt: de zomerzonnewende.

Dit natuurfenomeen, waarbij de zon haar hoogste punt bereikt en ons trakteert op de langste daglichtperiode, heeft iets tijdloos. Terwijl wij ons haasten van afspraak naar afspraak, zou het goed zijn om bij deze dag even stil te staan. Misschien is dat precies wat we nodig hebben. Even ontsnappen aan de ratrace en de eenvoud van de zon op onze huid voelen, het licht dat ons omringt, en de warme avonden die zich als een deken om ons heen slaan.

Lang voordat we ons leven lieten dicteren door smartphones en deadlines, vierden onze voorouders de zomerzonnewende met grote vuren en rituelen. In Scandinavië springt men nog steeds over vreugdevuren tijdens Midsommar, een traditie die diep geworteld is in de gemeenschap. Het is een moment van samenkomen, van verhalen vertellen en van genieten van de simpele dingen des levens.

In Stonehenge, dat eeuwenoude bouwwerk, verzamelen duizenden mensen zich om de eerste zonnestralen door de stenen te zien schijnen. Het is een magisch schouwspel dat ons herinnert aan de kracht en mysterie van de natuur. Maar wat doen wij hier in Nederland? We zoeken naar manieren om dat oeroude gevoel van verbinding terug te vinden in een tijd waarin we steeds meer op onszelf gericht lijken te zijn. De meeste van onze feestelijkheden beperken zich tot een extra lange barbecue in de achtertuin met vaak veel te veel vlees.

De langste dag is niet alleen een uitnodiging om te vieren, maar ook om te reflecteren. Terwijl we genieten van het lange daglicht, kunnen we ons afvragen waar we staan in ons eigen leven. Wat hebben we bereikt sinds de laatste zomerzonnewende? Wat zijn onze dromen en ambities voor de toekomst? Het is een moment om stil te staan bij onze persoonlijke groei, net zoals de natuur in volle bloei staat.

Tegenwoordig lijkt alles om ons heen in versnelling te zijn. De wereld draait sneller en onze tijd lijkt ons tussen de vingers door te glippen. De langste dag biedt ons een uitweg uit deze tijdschaos. Het is een gelegenheid om de balans op te maken en onze koers te herzien. Zijn we nog wel de kant op aan het gaan die we willen? Of worden we geleefd door de eisen van de buitenwereld?

De zomerzonnewende is ook een herinnering aan de kracht en mogelijkheden van de natuur. Terwijl we genieten van de zonnestralen, kunnen we nadenken over hoe we beter voor onze planeet kunnen zorgen. Zonne-energie, bijvoorbeeld, biedt een schone en duurzame oplossing voor onze energiebehoeften. Het herinnert ons eraan dat de antwoorden op veel van onze moderne problemen te vinden zijn in de natuur zelf.

Daarnaast is de langste dag een uitgelezen moment om de banden met onze geliefden te versterken. In een tijd waarin digitale communicatie vaak de overhand heeft, is het belangrijk om de waarde van echt menselijk contact niet te vergeten. Lange zomeravonden lenen zich uitstekend voor gesprekken die verder gaan dan oppervlakkige uitwisselingen. Ze bieden ons de kans om werkelijk te verbinden, om verhalen te delen en herinneringen te maken die een leven lang meegaan.

Misschien is dat wel de grootste les die de langste dag ons biedt: de schoonheid van het moment. Terwijl de zon langzaam ondergaat en de schemering invalt, worden we eraan herinnerd dat het leven niet alleen draait om vooruitgang en prestatie, maar ook om het waarderen van het hier en nu. Het licht van de zomerzonnewende nodigt ons uit om te vertragen, om diep adem te halen en om de wereld om ons heen met nieuwe ogen te bekijken.

Dus laten we deze langste dag omarmen. Laten we ons onderdompelen in het licht, de warmte en de mogelijkheden die deze dag ons biedt. En laten we, al is het maar voor een moment, de tijdschaos achter ons laten en de schoonheid van het moment vieren. Want in een wereld die altijd lijkt te versnellen, is de langste dag een zeldzaam geschenk.

Foto Andrew Dunn voor Wikipedia, 21 June 2005: Stonehenge, het neolithische monument op de vlakten van Salisbury in het Engelse graafschap Wiltshire. Ieder jaar op 21 juni verschijnen de eerste stralen van de opkomende zon hier, gezien vanuit de steencirkel, precies vanachter de reusachtige Heel Stone.

Stonehenge 2005, fotograafAndrew Dunn Stonehenge 2005, fotograafAndrew Dunn