Met molentjes lopen?

Column van Sjaak Grosthuizen

Goed geïnformeerd zijn is essentieel voor politici. Voor gewone mensen ook wel natuurlijk, maar politici moeten met goede info als basis, belangrijke beslissingen nemen. Dat geldt dus ook voor de Hoornse politici. Hoornse politici zijn gewone mensen, maar ze hebben de opdracht aangenomen belangrijke beslissingen te nemen over ons en onze stad. Dat hebben we hen toevertrouwd. Je moet  maar gewoon geloven dat dit ook werkt en dat het ook blijft werken wanneer je hen even een tijdje hun gang laat gaan. Ik bedoel: hun werk laat doen, terwijl je hen niet elke dag op de vingers kijkt.

Ik kijk hen wel op de vingers. Niet elke dag, want ik wil ook een gewone burger zijn. Ik kijk elke week een avondje. Het is de avond waarop zij ook gezien willen worden in hun spel om het grootste gelijk. Je kunt alles wat ze zeggen volgen en wanneer ze ook in beeld zijn kun je zien of ze ook menen wat ze zeggen. Ik mag je verklappen, dat ze inderdaad vaak menen wat ze zeggen. Jij en ik weten dat meningen van mensen beïnvloed kunnen worden door allerlei bronnen met weetjes over elke materie die met stadsbestuur te maken kan hebben. Jij en ik weten ook dat er af en toe bronnen zijn die zich meer baseren op wensen dan op feiten en het bijzondere bij politici is, dat je nauwelijks kunt horen of zien dat ze een wensput hebben geraadpleegd of een wetenschappelijk rapport.

Een van de spannendste zaken waarover tegenwoordig besluiten genomen moeten worden, is de energietransitie. Op welke manier je ook probeert om bijvoorbeeld elektriciteit in alle woningen en bedrijven te krijgen, altijd is er iets op aan te merken. In deze dagen kun je alleen nog maar energie opwekken met een mate van overlast. In de raadscommissie werden deze week een paar manieren genoemd om de benodigde stroom op de juiste plekken te krijgen. Je weet natuurlijk al dat hier in de komende jaren enorm gedonder over gaat ontstaan, omdat het niet zeker is dat er ook voldoende stroom zal zijn. De 35 raadsleden en de 7 collegeleden zijn op dit moment bezig om uit te vogelen hoe dat met de minste pijn toch goed geregeld kan worden.

Windmolens bij de dijk bij Hoorn 80. Wethouder Arthur Helling wil de mogelijkheid daarvoor onderzocht hebben. Twaalf fracties kruisten de degens over dit voorstel. Voor mij was al duidelijk dat hier niet con amore ja op geroepen zou worden. Wethouder Arthur betoogde toen hij op de inbreng van de fracties had aangehoord dat we nu al met het probleem zitten dat niet overal meteen succesrijk een stekker in het stopcontact kon worden gestoken en dat dit binnen de kortste keren nog veel erger kan worden, tenzij we zo snel mogelijk maatregelen nemen. Wachten op oplossingen die binnen pakweg 20 jaar voor het grijpen zouden kunnen liggen vindt hij onverantwoordelijk. Arthur is een echte bestuurder, geloof me maar.

Tegenargumenten en alternatieven zat bij de gezamenlijke fracties. Het verbaasde mij niks, want ik heb de dames en heren vaker horen steggelen. We hebben een raad die meer antwoorden kan bedenken dan je bij één vraag zou mogen verwachten. Molens bij de dijk is vernietigen van een historisch aangezicht. We kunnen ook gebruik maken van kernenergie. Laten we de molens in onze buurgemeenten neerzetten, want daar is meer plaats. Velden vol zonnepanelen, natuurlijk ook buiten onze gemeentegrenzen. Wij halen energie uit de grond, want dat gaan we al doen en ruilen een deel van onze stroom met de stroom van de molens bij de buren. Misschien is nog een andere oplossing ook genoemd, ik heb dat gemist; mijn gehoorapparaatjes doen af en toe vervelend.

En toen kwam er nog een heel ander argument, waar waarschijnlijk niemand van terug had. Het CDA meent dat er genoeg stroom is, maar dat we alleen nog wat kabels en stroomkasten ontberen. Als we dat laten doen, is de oplossing van het probleem voorlopig opgelost. Ik stond paf, dat beken ik grif! Ik denk de rest van onze in verwarring gebrachte politici ook, want ik heb de stelling nog niet weerlegd gehoord. Of er binnenkort windmolens bij Hoorn 80 komen, weet ik nog niet. We passen in Hoorn naadloos bij de landelijke discussies over wat het best kan worden gedaan. Ik verwacht dat voordat er voor dit onderwerp in de raadsvergadering een punt wordt gezet er een aantal moties worden ingediend. Vier moties die de namen dragen van minstens drie fracties per motie en één motie van één fractie. Er komt een volgende keer dat ook dit duidelijk wordt. 

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Foto: HoornGids/Uitdeelcadeautjes.nl

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Met molentjes lopen Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Met molentjes lopen