Veel belangstelling inloopbijeenkomst in De Zaagtand

20-06-2024

HOORNGIDS HOORN | Met een imposante securityman bij de ingang en medewerkers van de afdeling Handhaving op gepaste afstand kon het niet anders dan een ordentelijke avond worden in De Zaagtand. En dat werd het dan ook. Aldaar had Intermaris samen met de gemeente Hoorn een informatiebijeenkomst georganiseerd waar geïnteresseerden konden worden bijgepraat over de plannen om in Hoorn-Noord grootscheeps te gaan slopen en bouwen. 

Niet alleen medewerkers van Intermaris waren aanwezig voor de presentatie. Ook mensen van communicatiebureau De Wijde Blik waren er ter ondersteuning van het participatietraject. Daarnaast gaven enkele wethouders en gemeenteraadsleden acte de présence, alsmede mensen van buiten die nieuwsgierig langskwamen om te weten wat er in Hoorn-Noord staat te gebeuren.

Goudsmidsstraat
Bewoners van de Goudsmidsstraat waren in groten getale komen opdagen om uiting te geven aan hun ongenoegen om nota bene in hun achtertuin wooneenheden te plannen, zodat niet alleen hun rust naar de knoppen gaat, maar ook het speelgebied van hun kinderen. In een eerder stadium hadden ze al hun ongenoegen geuit over de plannen om sowieso achter hun huizen te gaan bouwen, maar later bleek dat het beoogde aantal zelfs nog hoger werd omdat in de plannen hoogbouw in de groenstrook achter hun huis als beste optie naar voren kwam bij de plannenmakers. De bewoners gaven aan ”tot het gaatje te gaan” om te zorgen dat van de bouwplannen wordt afgezien.

Immense ingreep
Wat de plannen betreft kunnen we kort zijn: er gaat gesloopt worden en er komen veel meer huizen in allerlei vormen en maten voor in de plaats. Een kleine 700 woningen zullen verrijzen in Hoorn-Noord, waarvan circa de helft sociale woningen. Goed voor de woningnood volgens Intermaris, slecht voor de buurt volgens de bewoners. Althans, voor veel bewoners. Er waren ook mensen gekomen om kennis te nemen van de informatie, die wél hun waardering uitspraken voor de plannen.
In een eerder stadium hadden de bewoners middels formulieren al kunnen laten weten hoe zij tegen de plannen aan keken. Daaruit kwam vooral voort dat men de wijk de wijk wil laten en vreest voor de grootschalige bouw, verkeersoverlast en parkeerproblemen. Veel mensen lieten vanaf het begin al weten de strook groen achter de Goudsmidsstraat ongemoeid te laten.

Tot maximaal 8 woonlagen
In de voorlopige plannen wordt uitgegaan van veel hoogbouw. Minimaal drie verdiepingen en met ’accenten’ (het nieuwe woord voor torens) van 8 woonlagen, oftewel circa 20 meter hoog. Financieel staat het hele plan nog op losse schroeven. Er is een tekort van € 2.2 miljoen en men is doende om daar geld voor te vinden bij o.a. het Rijk, de Provincie en de gemeente Hoorn zelf. De gemeenteraad mag daar uitsluitsel over geven.
Vanavond is wederom een inloopbijeenkomst in De Zaagtand. Dan is een ander deel van Hoorn-Noord aan de beurt, waarbij de inwoners en geïnteresseerden weer van harte welkom zijn. 

Auteur en foto: Wally Ooms

De Zaagtand - bewoners Goudsmidsstraat met spandoek De Zaagtand - bewoners Goudsmidsstraat met spandoek
De Zaagtand - informatiebijeenkomst Intermaris 19 juni 2024 De Zaagtand - informatiebijeenkomst Intermaris 19 juni 2024