Gemeente Hoorn maakt plannen voor beheer vastgoed voor komende vier jaar

Commissievergadering 18 juni

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De gemeente Hoorn heeft een aanzienlijk aantal panden in bezit, die zij beheert en verhuurt. Met het oog op de komende vier jaar is een nieuw vastgoedbeleid opgesteld, dat zich richt op goed onderhoud en verduurzaming van panden met maatschappelijke waarde. Verhuurde panden worden tegen marktconforme huurprijzen aangeboden.

Verduurzaming en onderhoud
Een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid is de verduurzaming van gemeentelijke panden. Verschillende politieke fracties hebben hun zorgen geuit over de haalbaarheid van de afgesproken CO2-reductie op korte termijn. De gemeente onderscheidt vijf niveaus van onderhoudsstaat, variërend van uitstekend tot zeer slecht. Zij streeft ernaar om de meeste panden op een redelijk niveau te houden.

Verkoop van moeilijk onderhoudbare panden
Rob Droste van de VVD suggereerde dat panden die moeilijk te onderhouden zijn, zoals de bibliotheek in de Wisselstraat, bij voorkeur verkocht zouden kunnen worden. Wethouder Arthur Helling benadrukte dat het college uiteindelijk beslist over de verkoop van panden, maar dat bij belangrijke panden de mening van de gemeenteraad zal worden gevraagd.

Strategisch vastgoedbeleid
Bij het verlies van functie van een gemeentepand, kan overwogen worden het pand te verkopen als er geen nieuwe functie voor gevonden wordt. De gemeente blijft terughoudend bij het strategisch aankopen van vastgoed, vaak passend bij plannen voor herinrichting van gebieden. Hierbij wordt stadsherstel gezien als een betere optie voor het aankopen, herstellen en verkopen van panden.

Volledige benadering en raadsinbreng
Alle panden worden helemaal bekeken om een compleet beeld te krijgen en daarop te handelen. De gemeente erkent dat er enige achterstand is opgelopen in het onderhoud, maar verwacht deze in het komende jaar in te lopen. Het onderwerp zal terugkeren in de gemeenteraad, omdat er verschillende raadsinstrumenten zijn aangekondigd die verdere bespreking vereisen.

Met deze aanpak hoopt de gemeente Hoorn haar vastgoed effectief te beheren en verduurzamen, terwijl zij zich voorbereidt op eventuele verkopen en strategische aankopen in de toekomst.

Foto voorzitter Marieke Rijk: still webcast gemeente Hoorn

Voorzitter Marieke Rijk (FT) leidde de commissievergadering efficient Voorzitter Marieke Rijk (FT) leidde de commissievergadering efficient