Bijeenkomst nieuwe stadstoegang op woensdag 3 juli

18-06-2024

HOORNGIDS HOORN | Wat is er nodig om de nieuwe stadstoegang zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de omgeving? Gemeente en ontwerp- en ingenieursbureau Movares starten in juli een uitgebreid participatie- en ontwerpproces om te komen tot een ontwerp voor de nieuwe stadstoegang. De aftrap is op woensdag 3 juli. Tijdens een inloopbijeenkomst kan men aandachtspunten, zorgen en wensen meegeven aan het ontwerpteam. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Na een uitgebreid onderzoeks- en participatieproces heeft de gemeenteraad in oktober 2023 één variant gekozen om verder uit te werken als mogelijke nieuwe stadstoegang. Deze variant bestaat uit een nieuwe toegangsweg voor autoverkeer en een nieuwe toegangsweg voor fietsers en voetgangers. De gemeente werkt samen met bureau Movares het schetsontwerp voor deze wegen verder uit. Dit gebeurt met inbreng van omwonenden, omliggende bedrijven, en andere belanghebbenden. Voor de start van dit ontwerpproces kan iedereen zijn aandachtspunten geven tijdens de inloopbijeenkomst op woensdag 3 juli.

Ontwerpen met inbreng van de omgeving
In eerdere participatie heeft iedereen inbreng kunnen geven over de keuze voor de route van de nieuwe stadstoegang. In deze fase gaat het over de inpassing van de gekozen route. Hoe laten we de nieuwe stadstoegang goed aansluiten bij de omgeving? Er zijn meerdere momenten waarop men inbreng kan geven, mee kan denken en reactie kan geven op het ontwerp voor de stadstoegang. Dit kan:
- voor de start van het ontwerpproces op 3 juli tijdens de inloopbijeenkomst.
- tijdens het ontwerpproces door deel te nemen aan een van de klankbordgroepen. Per deelgebied gaan belanghebbenden en het ontwerpteam tussentijdse ontwerpen bespreken en aanscherpen. De klankbordsessies met maximaal zo’n 15 deelnemers per klankbordgroep starten na de zomervakantie.
- aan het einde van het jaar wordt nog een keer een inloopbijeenkomst georganiseerd. Daar kan iedereen reageren op het ontwerp dat is gemaakt. Waar mogelijk en wenselijk worden deze reacties verwerkt in het uiteindelijke ontwerp waar de gemeenteraad een besluit over zal nemen.
Tijdens de inloopbijeenkomst op 3 juli kan men zich aanmelden voor een van de klankbordgroepen. Kunt u niet naar de inloopbijeenkomst komen en wilt u wel deelnemen aan de klankbordgroep? Stuur dan een e-mail naar poortvanhoorn@hoorn.nl (mailto:poortvanhoorn@hoorn.nl).

Besluit over aanleg nieuwe toegangsweg
De verwachting is dat de gemeenteraad op basis van het ontwerp en de bijbehorende onderzoeken in mei 2025 een besluit kan nemen over de aanleg van de nieuwe stadstoegang.
Op de website www.poortvanhoorn.nl/nieuwe-stadstoegang (http://www.poortvanhoorn.nl/nieuwe-stadstoegang) vindt u meer informatie over de nieuwe stadstoegang en het proces tot nu toe. Vragen kunt u mailen naar poortvanhoorn@hoorn.nl (mailto:poortvanhoorn@hoorn.nl).

Welke route is gekozen als mogelijke nieuwe stadstoegang?
De gemeenteraad heeft oktober vorig jaar één variant gekozen om verder uit te werken als mogelijke nieuwe stadstoegang. Deze bestaat uit een nieuwe toegangsweg voor autoverkeer en een nieuwe toegangsweg voor fietsers en voetgangers. De nieuwe autotoegangsweg (zie paarse route op afbeelding) start als nieuwe afslag van de Provincialeweg ten westen van het Keern, loopt richting het zuiden en gaat met een onderdoorgang onder de weg Dampten en onder het spoor door, vervolgt met een bocht richting het oosten en sluit aan op het Keern. Met een onderdoorgang onder het spoor hoeft het autoverkeer niet meer te wachten op het treinverkeer.
De nieuwe toegangsweg voor fietser en voetganger (zie blauwe route op afbeelding) start op het Keern na de kruising met de Geldelozeweg en gaat met een onderdoorgang onder de Provincialeweg door. Dit zorgt voor een veilige oversteek voor de fietser en voetganger en voor een betere doorstroming voor de auto op de Provincialeweg. Het deel Keern tussen de Provincialeweg en het spoor wordt dan ingericht voor de fietser, voetganger en het bestemmingsverkeer. Komende periode wordt onderzocht of ook een fiets- en voetgangersonderdoorgang onder het spoor mogelijk is. Voorbij het spoor wordt het Keern ingericht met gescheiden stroken voor auto, fietser en voetganger.

De inloopbijeenkomst vindt plaats op woensdag 3 juli in de raadszaal van het stadhuis aan de Nieuwe Steen. Inloop tussen 18.30 - 20.30 uur, voor 1 juli aanmelden via www.hoorn.nl/stadstoegang (http://www.hoorn.nl/stadstoegang).

Bron: Gemeente Hoorn
Foto: Aangeleverd

Route nieuwe stadstoegang Hoorn Route nieuwe stadstoegang Hoorn