Buurtcomité Goudsmidsstraat in actie tegen plannen Intermaris en gemeente Hoorn

"Groen verdwijnt waar beton verschijnt"

HOORNGIDS HOORN | Donderdag 13 juni jl. zijn door de gemeente Hoorn en Intermaris de sloop- en bouwplannen in Hoorn-Noord aan de gemeenteraad gepresenteerd. Volgens de plannen worden 255 huurwoningen gesloopt en 323 koop- en huurwoningen gebouwd. De bewoners van de Goudsmidsstraat en omgeving vinden huizenbouw zo dicht op de Provincialeweg totaal onwenselijk. De ruim tweehonderd meter lange groenstrook tot de bomenrij is 23 meter breed. Daarachter bevindt zich de bomenrij van 13 meter en vervolgens de Provincialeweg. Het opofferen van dit smalle strookje groen is in de ogen van de buurtbewoners onbespreekbaar.

Toch worden volgens de plannen van Intermaris en de gemeente Hoorn op de groenstrook 60 koopappartementen gebouwd in 3 en 4 bouwlagen tot een hoogte van 16 meter. Tijdens de presentatie is gebleken dat er geen belangstelling is voor de drie uitgewerkte alternatieven voor sloop- en bouwplannen van Oud Hoorn en Stadsherstel. De twee organisaties pleiten voor renovatie van een deel van de woningen in Hoorn-Noord. Omdat er een tekort is van 2,2 miljoen euro op de grondexploitatie kunnen de sloop en bouwplannen voorlopig niet starten. De gemeente Hoorn moet eerst op zoek naar extra financiële bijdrage of subsidies van bijvoorbeeld ministeries. 

Gevoelig dossier
Meerdere lokale politieke partijen hebben zich verdiept in dit gevoelig liggende dossier. Zo ook Fractie Tonnaer, die het college van B&W verzoekt alsnog de drie renovatie-varianten van Oud Hoorn en Stadsherstel te betrekken bij de sloop- en bouwplannen en de bezwaren van de bewoners van de Goudsmidsstraat e.o. serieus te nemen. 
Het uiterst strijdbare buurtcomité Goudsmidsstraat (”Hoorn gaat voor de poen, maar niet voor groen”), wenst zich niet neer te leggen bij de plannen. De bewoners zullen massaal aanwezig zijn bij de bijeenkomst in de Zaagtand, waar Intermaris en de gemeente Hoorn een informatiebijeenkomst organiseren om de buurt op de hoogte te houden over hun plannen. Het standpunt van het buurtcomité Goudsmidsstraat wordt kracht bij gezet met gehanteerde kreten als ”Hoorn vult zijn zakken met ons groen, waar is het fatsoen?”
Voor belangstellenden: de bijeenkomst in De Zaagtand staat gepland op woensdag 19 juni om 20.00 uur. 

Fractie Tonnaer heeft bij monde van fractievoorzitter Roger Tonnaer onderstaande brief verzonden naar het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn.

Geacht College,
De informatiesessie van 13 juni jl. over sloop en nieuwbouw heeft onze fractie digitaal gevolgd. Volgens de gepresenteerde plannen van Intermaris en de gemeente Hoorn worden 255 sociale huurwoningen gesloopt en 323 koop en huur woningen gebouwd.
Jarenlang bent u bezig geweest de mogelijkheden voor sloop en de bouw van woningen in Hoorn-Noord te bestuderen. De resultaten van deze studie zijn ronduit teleurstellend. De boekhouders hebben berekeningen gemaakt over de financiële haalbaarheid van de bouwplannen, terwijl volgens ons de stedenbouwkundigen de leiding zouden moeten krijgen in het proces van stedelijke ontwikkeling. Slechts de financiële haalbaarheid van het plan bepaalt de kwaliteit en het aantal te bouwen woningen in Hoorn-Noord.
Wij vinden dat het primaat voor stedelijke ontwikkeling moet liggen bij de locatie, omgeving en burgerparticipatie. Omdat de portemonnee en niet de stedenbouw bepalend is in Hoorn-Noord, worden er te veel woningen gebouwd en te veel openbaar groen opgeofferd. 
Op geen enkele wijze heeft u rekening gehouden met de mening van de bewoners van de Goudsmidsstraat en omgeving. Deze bewoners zijn tegen woningbouw op de groenstrook tussen de Goudsmidsstraat en Provincialeweg. Toch worden volgens de plannen van Intermaris en de gemeente Hoorn op de groenstrook 60 koopappartementen gebouwd in 3 en 4 bouwlagen, met een hoogte van 16 meter. De 60 appartementen moeten volgens de berekeningen worden gebouwd om de totale bouwplannen financieel mogelijk te maken. 
Stedenbouwkundige uitgangspunten en behoud van groen in de wijk tellen niet. Van de honderd bomen achter de Goudsmidstraat wordt een flink deel gekapt voor woningbouw. Zoals verwacht is tijdens de informatiesessie burgerparticipatie niet genoemd. 
Om de woningbouw in Hoorn-Noord nog enigszins aantrekkelijk te maken worden vage plannen voor de bouw van zorgwoningen genoemd, zonder concrete plannen uit te werken of afspraken met zorgorganisaties te maken. 
Aan de Johannes Poststraat wilt u 8 bouwlagen hoog gaan bouwen. Of en waar precies ruimte komt voor dienstverlening en winkels, is in het plan onduidelijk. Het Leger des Heils en andere maatschappelijke organisaties krijgen geen garantie voor terugkeer aan de Joh. Poststraat of in de omgeving.  
De Vereniging Oud Hoorn en de Stichting Stadsherstel hebben voor de sloop- en bouwplannen in Hoorn-Noord drie alternatieven uitgewerkt. Met deze alternatieven wordt meer recht gedaan aan het erfgoed en het milieu. Ook de financiële haalbaarheid wordt daarmee vergroot en de uitvoering van de bouwplannen versneld.
Per brief van 2 mei 2024 heeft onze fractie gevraagd om de drie varianten van Oud Hoorn en Stadsherstel te bestuderen. Tijdens de presentatie is gebleken dat er geen moment aandacht is geweest voor de varianten van Oud Hoorn en Stadsherstel en zijn deze in de prullenbak van Intermaris en de gemeente terechtgekomen. Van de geleverde deskundigheid en participatie door Oud Hoorn en Stadsherstel is geen gebruik gemaakt. Deze houding verwijten wij Intermaris en de gemeente Hoorn.
Aan het einde van de informatiesessie volgt de grote domper door toe te geven dat de sloop en bouwplannen een voorlopig tekort op de grondexploitatie veroorzaken van 2,2 miljoen euro. De komende tijd moet u op zoek naar financiële middelen om dat tekort weg te werken. Pas als dat is gelukt, kunnen de sloop- en bouwplannen verder worden uitgewerkt. De te bouwen woningen in Hoorn-Noord worden vermoedelijk omstreeks 2030 opgeleverd.
Daarom stellen wij de volgende vragen:
Bent u bereid alsnog de drie varianten van Oud Hoorn en Stadsherstel te bestuderen en deze te betrekken bij de sloop- en bouwplannen in Hoorn-Noord?
Bij welke ministeries en andere organisaties vraagt u een extra financiële bijdrage of subsidies voor het wegwerken van het tekort van 2,2 miljoen euro op de grondexploitatie? Hoe groot acht u de kans dat het lukt om deze financiële steun te ontvangen? 
Veronderstel dat het niet lukt 2,2 miljoen euro bij elkaar te krijgen: welke gevolgen heeft dat voor de sloop en bouwplannen in Hoorn-Noord?
Met welke zorgorganisatie heeft u plannen gemaakt voor de realisering van een zorggebouw in Hoorn-Noord? Welke zorg wordt in het zorggebouw geboden en voor welke bewoners?
Is er tussen Intermaris en de gemeente Hoorn een samenwerkingsovereenkomst gesloten volgens het principe ‘Samen uit, samen thuis’, voor de sloop en bouwplannen in Hoorn-Noord? Kan Intermaris een zelfstandige route volgen, zonder de gemeente Hoorn, voor de uitwerking van de plannen in Hoorn-Noord?
Beseft u dat door toch te bouwen op de groenstrook tussen de Goudsmidsstraat en de Provincialeweg de bewoners bezwaar gaan maken tegen deze bouwplannen en deze bezwaren veel vertraging kunnen veroorzaken? Wilt u alsnog in overleg gaan met de bewoners van de Goudsmidsstraat en omgeving?
Is de informatie correct dat pas een sloopvergunning door de gemeente wordt verleend nadat de nieuwbouwplannen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden? 
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

 

Auteur: Wally Ooms
Foto: Aangeleverd 

Buurtcomité Goudsmidsstraat strijdvaardig Buurtcomité Goudsmidsstraat strijdvaardig
Groenstrook bij Goudsmidsstraat Groenstrook bij Goudsmidsstraat