Museum van de 20e Eeuw scoort hoog in Europees onderzoek

Van de bezoekers is 97% 'tevreden' of 'zeer tevreden'

HOORNGIDS HOORN | Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn heeft uitmuntende resultaten behaald in een Europees onderzoek naar bezoekerservaringen. Van de 42.000 deelnemers aan het onderzoek, dat plaatsvond in 103 musea, gaf maar liefst 97% van de bezoekers van het Hoornse museum aan tevreden of zeer tevreden te zijn over hun bezoek, vergeleken met 90% bij de andere musea.

Het Sentomus-onderzoek, uitgevoerd door een consortium van universiteiten en academici en ondersteund door de Nederlandse Museumvereniging en de Universiteit Groningen, onderzocht verschillende aspecten van bezoekerservaringen.

Vriendelijke medewerkers

De vriendelijkheid van het personeel van het Museum van de 20e Eeuw viel op, met een tevredenheidsscore van 95%. De vaste collectie werd door 98% van de bezoekers goed beoordeeld, terwijl 94% van de bezoekers de tijdelijke tentoonstellingen als positief ervaarde. Het aanbod van eten en drinken in het museum viel ook in de smaak; 79% was hier tevreden over en 82% beoordeelde de kwaliteit ervan als goed tot zeer goed.

Museum goed voor de stad

Het museum heeft niet alleen een positieve indruk achtergelaten op de bezoekers, maar heeft ook een gunstig effect op de lokale economie. 40% van de bezoekers combineerde hun museumbezoek met een horecabezoek in Hoorn, 25% ging winkelen in de stad en 13% bezocht daarnaast nog een ander museum. Wat betreft de bestedingen gaf 21% van de bezoekers tussen de €100 en €250 uit, terwijl 64% tot €100 uitgaf in Hoorn.

Specifiek voor museum naar Hoorn

De aantrekkingskracht van het museum is duidelijk, aangezien 50% van de bezoekers speciaal voor het Museum van de 20e Eeuw naar Hoorn kwam en 20% het museumbezoek als een gedeeltelijke reden voor hun reis noemde. Het merendeel van de bezoekers reisde met de auto (59%), terwijl 19% de fiets pakte en slechts 11,5% met het openbaar vervoer kwam.

Museum wordt aanbevolen

De wens om terug te keren naar het museum is groot; 70% van de bezoekers wil het zeker nog eens bezoeken. Bovendien scoorde het museum een Net Promoter Score (NPS) van 53%, wat hoger is dan het Europese gemiddelde en aangeeft dat bezoekers het museum graag aanbevelen aan anderen.

Deze resultaten benadrukken de aantrekkingskracht en positieve impact van het Museum van de 20e Eeuw op zowel bezoekers als de stad Hoorn.
 

Bron en foto’s: Museum van de 20eEeuw

Muuseum 20e Eeuw Muuseum 20e Eeuw
Muuseum 20e Eeuw ingang Muuseum 20e Eeuw ingang
Medewerkers Museum van de 20e Eeuw Medewerkers Museum van de 20e Eeuw