Westfriesland ontsluiten

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad juni 2024

Door de werkzaamheden aan de A7 bij Purmerend worden we er weer eens aan herinnerd hoe kwetsbaar de bereikbaarheid van Westfriesland is. De Westfriese Bedrijvengroep en de ondernemers in Groot Enkhuizen werkten de afgelopen maanden samen aan een visie voor de aansluiting van de Westfrisiaweg (N307) op de Houtribdijk (de dijk Enkhuizen - Lelystad). Ze brachten opties in kaart voor de infrastructuur én de ontwikkeling van het gebied eromheen.

De infrastructuur van en naar onze regio van noord naar zuid die Westfriesland verbindt met de rest van de regio is te kwetsbaar. Daarom focust dit plan zich op de infrastructuur van oost naar west. De Houtribdijk vormt dan een belangrijke verbinding over het water. Een directe aansluiting en op termijn ook verbreding (vierbaans en gelijk een spoorlijn) leidt tot een betere en veiliger verbinding, wat ook positieve gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid rond Stede Broec en Enkhuizen. 

Voormalig Statenlid Bert Putters uit Hoogkarspel, als lid van de SP bekend staand als iemand die hierover graag meedacht en een conflictje meer of minder niet uit de weg ging, heeft in het verleden veelvuldig aandacht gevraagd voor de ontsluitingsweg van en naar Westfriesland. Als Statenlid van de altijd op de centen lettende SP stelde hij in 2010 voor om bij voetbalvereniging KGB in Bovenkarspel de grond in te gaan, om vervolgens bij de Houtribdijk weer boven te komen. Een tunnel dus van enkele kilometers. Weliswaar werd het plan door de landelijke MER (Milieu Effect Rapportage) in Utrecht omarmd, maar het zou allemaal veel te duur worden. Daarnaast hadden de buurgemeenten allerlei eisen en wensen.

Bert Putters: ”Opnieuw staan hobbyisten uit het bedrijfsleven en beunhazen in de politiek klaar met een nieuw plan. Het kadaster, dat het Grootslag had verkaveld, had die weg destijds al vierbaans ingetekend. Gewoon een verbinding van Enkhuizen naar de A7. Over de dijk was toen nog niets bekend. In de Provinciale Staten werd in mijn tijd als Statenlid gesproken over een aansluiting naar die dijk. De zaadbedrijven en loopjongen Jan Baas (toenmalige burgemeester van Enkhuizen) kwamen regelmatig in commissies hun beklag doen in Haarlem. Hij wilde een doorsteek in Hoogkarspel of elders in Stede Broec. Daar werd fel tegen geageerd door met name vooraanstaande CDA’ers die ’niet door het dorpslint’ wensten te gaan. Opmerkelijk was het wel dat ons voorstel om een verbinding te maken naar de noordkant van onze regio, zodat het verkeer niet mee moest draaien met het verkeer naar het zuiden (Amsterdam) bijval kreeg van bijna alle Statenleden. En nu lanceren de hobbyisten uit het bedrijfsleven en beunhaaspolitici in Stede Broec en Enkhuizen, alweer een nieuw plan. De eigenaren van de chalets in Broekerhaven zullen blij zijn: weg vrije uitzicht. Zij vergeten echter één ding: Flevoland heeft totaal geen interesse de dijk als vierbaans in te richten. Net na het Aquaduct ligt de dijk op het ’grondgebied’ van Flevoland.” De Provincie Flevoland laat desgevraagd weten: ”Aansluiting van de Westfrisiaweg op de Houtribdijk is niet aan de provincie Flevoland, maar aan de betrokken gemeente en provincie (Noord-Holland).”

Op de plannen van de eerder beschreven visie van de WBG kwamen overigens positieve reacties. De leefbaarheid binnen de SED-gemeenten, maar ook de rest van de regio wordt verbeterd met een betere aansluiting én goede ontwikkeling van de omliggende gebieden. Daarnaast creëert deze gebiedsontwikkeling ook weer kansen op het gebied van economie, duurzaamheid, woningbouw en recreatie. Een dijk van een idee wellicht?

 

Foto: Archieffoto

Houtribdijk Enkhuizen - Lelystad Houtribdijk Enkhuizen - Lelystad

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
17-6-2024, 16:27
Aan Natura 2000 en aan een Provinciaal Monument (De Dijk) is niet gedacht. Ook niet aan een frequent Oost/ West verbinding via OV. Maar dat is voor liberaal denkende mensen een vies woord. Die denken alleen maar in asfalt. Er is slechts 1 reguliere bus verbinding in geheel West-Friesland Oost. De rest allemaal buurtbusjes met vrijwilligers.