Oh Hoornaer let op u saeck!

Column van Sjaak Grosthuizen

De grote vraag die heel Europa in de ban had, was de vraag of populistisch rechts de macht zou kunnen overnemen in het parlement. Populistisch rechts, extreem rechts, radicaal-rechts, uiterst rechts, ultrarechts of rechts-radicaal waren de aanduidingen voor de politieke richting waarvan de volgelingen van Geert hoopten dat die de dienst zou mogen uitmaken. Er is opluchting bij velen die een andere richting zijn toegedaan, maar evengoed vreugde bij de Nederlandse tak van de uiterst of bijna uiterst rechtse richting. Van één naar zes zetels is een overwinning waarbij het halen van acht zetels, waar er eerder negen waren, een schamele vertoning is.

In mijn columns heb ik het vaker over de politieke activiteiten van erg rechtse richtingen. Ook tracht ik te kunnen zien of in Hoorn een gelijke beweging bestaat, die ook al in de raad vertegenwoordigd is. Het tellen van Hoornse stemmen leverde een mooie uitkomst op voor radicaal rechts. Na GroenLinks/PvdA scoorde de PVV de tweede plaats. Er waren minder mensen die op de VVD stemden. De uitslagen in de andere zes gemeenten lieten zelfs zien dat in vijf Westfriese gemeenten de meeste stemmen gingen naar de PVV. En de PVV is volgens de officiële nieuwskanalen een rechts-radicale partij, die zich heel senang voelt bij de partijen van Marie Le Pen en Giorgia Meloni en Victor Orbán.

We hebben dus in Hoorn een flinke hoeveelheid stemmers die geen kwaad zien in de PVV-retoriek. In 2026 worden weer lokale verkiezingen gehouden. Aan welke partij zullen deze burgers hun stem toevertrouwen? Er zijn verschillende partijen die daarvoor niet in aanmerking komen. Links en elite, die moet je niet vertrouwen, want die hechten aan alle misstanden in de stad. Nee, het moet een partij zijn die het allemaal anders wil doen. Een partij bij wie je je gehoord voelt. Een partij die weet wat er allemaal mis gaat in de stad. En hoi! hoi! hoera! Zo’n partij lijkt er inderdaad te zijn in Hoorn! Een partij die naast de verongelijkte burger staat, een partij die de taal van de gewone man verstaat, een partij die zich durft te laten horen. Een partij die graag de grootste wil worden.

Je voelt hem al aankomen, denk ik. De partij die het Hoornse hart op de goede plaats heeft, de partij die Hoorn in het hart gesloten heeft, de partij die duidelijk kan maken dat zij tegen de verdrukking en afwijzing van de andere partijen in blijft hameren op zaken die maar niet zijn opgelost. Hart van Hoorn is de Hoornse PVV. De fractievoorzitter heeft de naam van zijn fractie al een paar keer veranderd, maar dat was alleen om nog beter duidelijk te maken dat de fractie meer een hart heeft voor Hoorn dan alle andere fracties bij elkaar. Fracties die zich bekommeren om mensen die boeken lezen en naar een museum gaan. Mensen die er niet voor terugdeinzen om de gewone Nederlander te laten meebetalen aan havermelk.

Hoe nuttig is Hart van Hoorn in het stadsbestuur? Het is natuurlijk erg nuttig wanneer fracties goede voeling onderhouden met de burgerij. Dat is een wezenlijk kenmerk van de democratie. Maar wanneer je rondbazuint dat alles anders moet, dan verwijs je de inzet van de overige fracties naar de prullenbak. Veel meer vragen stellen over zaken die nog niet aan de orde kunnen komen kost niet alleen veel tijd, maar ook veel werk van ambtenaren die de antwoorden moeten voorkoken voor de wethouders. Je houdt ze voor een deel af van het werk dat al ligt te wachten. Wijzen naar zaken die beter kunnen en die voor de achterban opblazen tot de enige problemen die werkelijk spelen is populisme. Hart van Hoorn is populistisch en mochten zij in 2026 de verkiezingen ruimschoots winnen, zal het maar de vraag zijn of de oplossingen die zij nu opeisen de stad werkelijk beter zullen helpen. Roeptoeteren kunnen ze als geen andere fractie, maar ik vrees dat die voornamelijk bezig zijn met de stad zelf.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Foto: Archief HoornGids

Sjaak Grosthuisen leest zijn column_Oh Hoornaer let op u saeck! Sjaak Grosthuisen leest zijn column_Oh Hoornaer let op u saeck!