Centrale bibliotheek Hoorn "zwaar verwaarloosd"

13-06-2024

HOORNGIDS HOORN | De staat waarin de centrale bibliotheek Hoorn zich bevindt is enkele raadsfracties een doorn in het oog. Er is sprake van een ernstige vorm van achterstallig onderhoud. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 11 juni kwam het onderwerp ter sprake door een inbreng van Debbie Katers van Hart van Hoorn en Kees Maas van de ChristenUnie. Ook Roger Tonnaer van de Fractie Tonnaer schaarde zich achter de opvatting dat de huidige staat van het monumentale gebouw niet door de beugel kan.

Debbie Katers liet tijdens haar inbreng weten dat er niet alleen veel stuk is in het gebouw, maar dat de mensen die er werken en het gebouw bezoeken ook in de kou zitten. Volgens Kees Maas kan de bieb de benodigde onderhoudsinvesteringen niet zelf opbrengen, maar moet er wel wat gebeuren.

Verhuizing
Het achterstallig onderhoud wordt ongetwijfeld mede veroorzaakt doordat er mogelijk een andere locatie gaat komen voor de bibliotheek, die de wens heeft uitgesproken graag te willen verkassen naar een makkelijker bereikbare plek. Maar dat kan nog vele jaren duren en daar kan in de ogen van de verschillende fracties niet op gewacht worden. Roger Tonnaer liet weten het een kwalijke zaak te vinden als zo wordt omgesprongen met een dergelijk prominent gebouw en spoorde de wethouder aan om actie te ondernemen.

Bieb zelf verantwoordelijk
In een reactie liet wethouder Axel Boomgaars weten op de hoogte te zijn van de staat van het pand, maar vooralsnog geen financiële toezeggingen te kunnen doen. Het is in zijn ogen de verantwoordelijkheid van de bieb zelf, net als andere eigenaren van dergelijke panden. Hij is wel bereid in gesprek te gaan met de leiding van de centrale bibliotheek. Op basis van die gesprekken zal er mogelijk een raadsvoorstel komen, maar dat lijkt voorlopig niet aan de orde.

Auteur: Redactie HoornGids
Foto’s: Aangeleverd

Centrale bibliotheek Hoorn Centrale bibliotheek Hoorn
Centrale bibliotheek Hoorn boven Centrale bibliotheek Hoorn boven

Reacties
Reactie: (pietje)
13-6-2024, 17:23
sloop dat gebouw klaar maak n nieuwe mooier oud is oud weg er mee is 2024 he geen 1688 fff weg sloop alles