Raad krijgt meer grip op prestatieafspraken met Intermaris

Gemeenteraadsvergadering 11 juni

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM| De Hoornse raad heeft aangegeven duidelijker invloed te willen uitoefenen op de prestatieafspraken tussen het college, Intermaris en huurdersorganisatie De Boog. Wettelijk gezien is dat een taak voor het college, maar in Hoorn is afgesproken ook de raad te betrekken.

Om een strakkere lijn te verkrijgen wordt door fracties Fractie Tonnaer, Hoorn Lokaal en GroenLinks in een amendement aangedrongen om de informatiesessies over de jaarschijven te binden aan vaste tijdstippen.

In het eerste kwartaal wordt in een informatiesessie van de raad teruggeblikt op de prestatieafspraken (jaarschijf) van het voorgaande jaar. In juli wordt het bod van Intermaris aan de raad gepresenteerd. In het derde kwartaal is er een meningsvormende raadscommissie waarin de raad input kan geven die meegenomen wordt in de gesprekken tussen de drie partijen Intermaris, gemeente en VH De Boog. In november vindt er een informatiesessie voor de raad plaats over de definitieve prestatieafspraken.

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) ziet liever dat de meningsvormende sessie al in het eerste kwartaal plaats vindt. Jessica Visser (Hoorn Lokaal) meent dat het vormen van een mening juist beter na het aanbod in juni kan plaatsvinden.

Wethouder Karin Hakhoff is blij met het indienen van het amendement. Ze meent dat de voorgestelde tijdlijn juist handig is voor de raad. Wanneer later blijkt dat er een verandering nodig is, dan staat zij daar voor open. Kees Maas (ChristenUnie) vreest dat wanneer heel wat maanden na de informatie een meningsvormend moment te laat komt om er nog veel aan te wijzigen.

Het ingediende amendement wordt door een flinke meerderheid van de raad gesteund en voor het raadsvoorstel geldt dit ook.  

Raadsvergadering 11 juni 2024 Raadsvergadering 11 juni 2024