Staatssecretaris Van Huffelen bezoekt Hoorn

Omroep Westfriesland gaat in gesprek en maakt opname

HOORNGIDS HOORN | Demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering bracht maandag een bezoek aan Hoorn om met name in gesprek te gaan over het slavernijverleden en vormen van discriminatie. Ze bezocht de Statenpoort, de Grote Kerk, het Foreestenhuis, De Waag en Streekomroep Westfriesland om aldaar in gesprek te gaan met Robert-Jan Knook voor de opnames van een speciale aflevering van De Tafel van Knook. 


De Waag
In De Waag op de Roode Steen waren naast de staatssecretaris aanwezig: burgemeester Jan Nieuwenburg, wethouder Axel Boomgaars, een afvaardiging van We Promise, enkele Hoornse ingezetenen en een aantal medewerkers van de afdeling Communicatie van de gemeente Hoorn. Het gesprek ging voor een groot deel over het standbeeld van JP Coen en excuses over het slavernijverleden.
Als te doen gebruikelijk grepen de leden van We Promise de gelegenheid aan om duidelijk te maken dat het standbeeld van JP Coen op de Roode Steen moet verdwijnen en dat ze de gevolgen van het slavernijverleden tot op de dag van vandaag aan den lijve ondervinden. Ook moeten er wat We Promise betreft door de gemeente Hoorn excuses worden aangeboden voor de rol die de stad heeft gespeeld in die roerige koloniale jaren. 
Die mening werd niet gedeeld door de Hoornse ingezetenen Renata Gravendijk en Trudi van Veen. Wat hen betreft verandert er niets aan de huidige situatie: standbeeld laten staan en het opschrift op de sokkel maakt voldoende duidelijk wat de rol van JP Coen en de VOC is geweest. 

Excuses al gemaakt
Staatssecretaris Van Huffelen bracht naar voren dat de geboden excuses namens de regering onverkort van kracht blijven en toonde begrip voor de standpunten van beide kampen, die wat haar betreft vooral met elkaar in gesprek moeten blijven. Die gelegenheid is er eerder geweest in de raadszaal van het stadhuis, waarbij duidelijk werd dat er van de kant van We Promise geen gesprekken hoeven te volgen, maar daden. En dan wel door het verwijderen van het standbeeld van JP Coen en excuses van de gemeente.

Opschrift zeer functioneel
Trudi van Veen, geboren en getogen in Hoorn, betreurt het zeer dat de mensen van We Promise zo weinig inschikkelijk blijken te zijn. Ze is ten volle bereid om zich open te stellen voor andere opvattingen, maar ziet er absoluut de zin niet van in om het beeld dat de stad al zo lang siert op de Roode Steen weg te laten halen. ”Ik kom bijna dagelijks op de Roode Steen en kan met eigen ogen constateren dat er heel vaak wordt stilgestaan bij het opschrift op de sokkel en dat er zelfs foto’s van worden gemaakt. Zo krijgen bezoekers een compleet beeld van de gebeurtenissen en de rol die JP Coen heeft gespeeld. De geschiedenis wordt op deze manier prima uitgedragen.” 
Burgemeester Jan Nieuwenburg liet ter afsluiting weten dat de stadsgesprekken over dit onderwerp zeer zinvol zijn en dat er nog niets definitiefs is beslist: ”Het is nog niet gestold, het is aan de gemeenteraad om hierover een besluit te nemen.” 
Mevrouw Van Huffelen kreeg ten afscheid van haar bezoek aan Hoorn, dat ze omschreef als zinvol en interessant, een puzzel van de gemeente Hoorn aangeboden, hetgeen ze ”een leuk gebaar” vond. Daarna werd koers gezet richting de studio van Omroep Westfriesland.

Bezoek bij Omroep Westfriesland
Aan het eind van haar bezoek aan Hoorn legde de demissionair staatssecretaris een bezoek af aan de studio van Omroep Westfriesland aan de Pakhuisstraat, om in gesprek te gaan met talkshowhost Robert-Jan Knook voor de opnames van een speciale aflevering van De Tafel van Knook. Er werd met name gesproken over het doel van haar bezoek, haar impressie van de eerder op de dag gevoerde gesprekken in De Waag, wat er gaat gebeuren met haar bevindingen, haar toekomstplannen en haar eigen visie ten aanzien van zaken als discriminatie en het slavernijverleden. Een volledige weergave van het gesprek is te zien op de maandag gemaakte film in de studio van Omroep Westfriesland, die o.a. te zien is op de socials.

Auteur en foto: Wally Ooms

Staatsecretaris Van Huffelen bezoekt de studio van Omroep Westfriesland Staatsecretaris Van Huffelen bezoekt de studio van Omroep Westfriesland